Γιατί να κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2;


Τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας. Στόχος τους είναι, να περιορίσουν και να εξαλείψουν νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με υψηλή θνητότητα, με μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, αλλά και με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ελεγχθεί μόνο με την εφαρμογή των άλλων, πιο γνωστών σε όλους μας, μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών ακόμα υγιών ατόμων, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όλων, δοκιμάζει τα συστήματα υγείας και δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.


Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2;

Αυτή τη στιγμή πολλά εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 βρίσκονται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών. Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται πάντα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, τη σωστή διενέργεια του εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή απάντηση του κάθε ατόμου. Τα πρώτα εμβόλια που είναι προς έγκριση φαίνονται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, έως και 95%. Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εγκρίνουν την κυκλοφορία των εμβολίων θέτουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων ως προτεραιότητα.
Μπορεί να κάνω εμβόλιο και παρ' όλα αυτά να νοσήσω από COVID-19;
Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Άρα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από το νέο κορονοϊό παρόλο που έκανε το εμβόλιο.


Υπάρχει περίπτωση να νοσήσω από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 εξαιτίας του εμβολίου;

Κανένα από τα εμβόλια προς μελέτη και έγκριση για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 δεν περιέχουν ολόκληρο τον ιό. Τα περισσότερα πλέον εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην ιατρική περιέχουν μόνο τμήματα των ιών που είναι ικανά να οδηγήσουν στην παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων κατά του ιού στο άτομο που θα χορηγηθούν. Έτσι ο εμβολιαζόμενος δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να αρρωστήσει από τον κορονοϊό εξαιτίας του εμβολίου.


Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή; Έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες; Ποιες είναι αυτές;

Τα σύγχρονα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 που βρίσκονται σε τελική φάση έγκρισης ή έχουν πάρει έγκριση έχουν αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες με μήνες μετά από τη χορήγησή τους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θέτουν ως προϋπόθεση την παρέλευση αυτού του διαστήματος στις κλινικές δοκιμές προτού το εμβόλιο προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασία ελέγχου και έγκρισης.
Όπως όλα τα γνωστά εμβόλια έτσι και τα νέα κατά του SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες, και δεν εμφανίζονται σε όλους. Τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αίσθημα πόνου και ευαισθησίας στο χέρι όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο που τείνει να χειροτερεύει περίπου 1-2 ημέρες μετά το εμβόλιο, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, γενικούς πόνους ή ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης.


Για πόσο διάστημα με προστατεύει το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για έναν νέο ιό και ένα νέο εμβόλιο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας προσφέρει.


Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 θα είναι υποχρεωτικός;

Ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 δεν θα είναι υποχρεωτικός. Ο εμβολιασμός έναντι των διαφόρων νοσημάτων αποτελεί σύσταση.
Πόσο κοστίζει ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2;
Η διάθεση των εμβολίων για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα είναι δωρεάν.

 

Ελέγξτε το βάρος σας με λογική διατροφή και λιπομέτρηση!


Υιοθετώντας λογικές συνήθειες διατροφής και ασκώντας τον έλεγχο των μερίδων , μπορείτε να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα, ώστε να παίρνετε όσες θερμίδες χρειάζεστε για να διατηρήσετε την υγεία και την ευημερία σας στο ιδανικό βάρος σας. Συχνά, η απώλεια βάρους συμβαίνει μόνη της όταν αρχίζετε να κάνετε καλύτερες επιλογές φαγητού αποφεύγοντας:


• επεξεργασμένες τροφές
• τροφές με ζάχαρη
• λευκό ψωμί και ζυμαρικά (αντικαταστήστε τις ποικιλίες ολικής αλέσεως)
• τρόφιμα με υψηλό ποσοστό θερμίδων από λίπος, όπως πολλά fast food,
• αλκοόλ


Αν και τίποτα δεν είναι απολύτως απαγορευμένο, όταν υποκύψετε στον πειρασμό κρατήστε το μέγεθος της μερίδας μικρό και προσθέστε λίγο περισσότερη άσκηση στην καθημερινή σας προπόνηση.


Αντικαθιστώντας κάποιες ανόητες επιλογές τροφίμων με υγιείς, θα μειώσετε τις θερμίδες. Εάν προσθέσετε κάποια μέτρια σωματική δραστηριότητα, έχετε το τέλειο σχέδιο για την απώλεια βάρους χωρίς την ανάγκη ειδικών ή ενοχλητικών (και συχνά δαπανηρών) προγραμμάτων διατροφής. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε γενικά τις οδηγίες υγιεινής διατροφής, ακόμη και μετά την απώλεια βάρους. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων με περιορισμένες ποσότητες λίπους και ζάχαρης.


Είναι καλό να κάνετε τακτικές μετρήσεις του λιπώδους ιστού του σώματος σας, με την πιο απλό και ασφαλή τρόπο, την μέθοδο DEXA. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται άμεση λιπομέτρηση ανά περιοχή σώματος. Επίσης, εκτιμάται η μυϊκή ατροφία μετά από ασθένεια ή τραυματισμό και ελέγχεται η εξέλιξη του δείκτη κατανομής λιπώδους και μυϊκού ιστού.


Κλείστε το ραντεβού σας σε ένα από τα κέντρα μας αποκτώντας την γνώση μεταξύ προσπάθειας - αποτελεσμάτων της διατροφής σας.

 

Παιδιά: Πώς να τα προστατεύσετε από τα ατυχήματα στις γιορτές

 

Για να τα διατηρήσετε ασφαλή, ακολουθήστε τις συμβουλές που παρέχει το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».


• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κεριά και τα αναμμένα τζάκια, για να αποφύγετε τα εγκαύματα
• Αν θέλετε να τοποθετήσετε γυάλινες μπάλες στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάλτε τες σε ύψος όπου δεν φτάνουν τα μικρά παιδιά. Οι χαμηλότερες μπάλες πρέπει να είναι πλαστικές.
• Συνδέστε τα φωτάκια του δέντρου σε πρίζα, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση τα παιδικά χέρια. Να ελέγξετε επίσης προσεκτικά τα ηλεκτρικά καλώδιά τους, διότι υπάρχει πάντοτε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
• Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που θα προσφέρετε στα παιδιά, ταιριάζουν στην ηλικία τους.
• Μην αφήνετε το παιδί να παίζει με σακούλες, όσο γιορτινά και παιδικά κι αν είναι τα σχέδια πάνω τους. Υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, αν βάλει μέσα το κεφάλι του.
• Μην δίνετε καραμέλες στα πολύ μικρά παιδιά. Μπορεί εύκολα να πνιγούν.
• Να φυλάτε τα οινοπνευματώδη ποτά και γλυκίσματα, καθώς και τα προϊόντα καπνού, σε σημεία όπου δεν φτάνουν τα παιδιά. Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, αν τα καταναλώσουν.
• Μην τα αφήνετε ποτέ μόνα στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη. Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος από τα μάτια της κουζίνας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα χερούλια από τα σκεύη μαγειρικής δεν εξέχουν από την κουζίνα και τον πάγκο της κουζίνας.
• Να αποθαρρύνετε το ξέφρενο τρέξιμο μέσα στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού αν το παιδί πέσει πάνω σε γυάλινη εσωτερική πόρτα, μπαλκονόπορτα ή τραπέζι.
• Εάν βγείτε για περπάτημα με τα μικρά παιδιά, να τα κρατάτε συνεχώς από το χέρι. Βεβαιωθείτε επίσης ότι περπατούν προς τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου και όχι προς τον δρόμο.

 

 

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ!


Ο όμιλος ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων MediOne ως αρωγός της ασφάλειας και της υγείας όλων μας, εξασφαλίζει για εσάς την πιο αξιόπιστη και έγκαιρη διαδικασία. Τον Μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού SARS COV-2, με το Real Time PCR τεστ, για κάθε πτήση, σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν, με κόστος 50€ ανά τεστ.


Είτε σας ζητείτε επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος, είτε εσείς επιθυμείτε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα για το ταξίδι σας, μπορείτε εύκολα, άμεσα και οικονομικά να κλείσετε ραντεβού σε ένα από τα κέντρα μας στη Γλυφάδα, στο Πέραμα, στη Δραπετσώνα και στη Σαλαμίνα.


Η αξιοπιστία μας και η ταχύτητα των αποτελεσμάτων εντός 12ωρου, σας δίνουν την σιγουριά για την επιλογή των κέντρων μας!

Συμβεβλήμενοι με τον ΕΟΠΥΥ

Image

Δεκτές όλες οι κάρτες

Πιστωτικές ή Χρεωστικές
Image