Διατροφή και Covid-19:

Διατροφή και Covid-19:

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων ( EFSA) μας καθησυχάζει ότι ο ιός Covid – 19, δεν  μεταδίδεται δια μέσου της τροφικής αλυσίδας.

Επιγραμματικά:   τι πρέπει να προσέχουμε στην διατροφή μας:

Πληθώρα θρεπτικών συστατικών  αλληλοεπιδρούν ώστε να διατηρήσουν την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Βιταμίνες όπως C, B6, B12, A, D και ιχνοστοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού με ποικίλους τρόπους.

Τα φρέσκα τρόφιμα πρέπει να έχουν την πρώτη θέση στο τραπέζι μας. Η ποικιλομορφία της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, μαζί με τη κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να μας προσδώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια. Το κλίμα της Ελλάδας μπορεί να μας προσφέρει φρέσκα τρόφιμα και όσο η αλυσίδα τροφοδοσίας παραμένει ενεργή είναι καλό να το εκμεταλλευτούμε.

Μεσογειακή διατροφή. Είναι η πιο καλά μελετημένη διατροφή στην υφήλιο με αποδεδειγμένα τα οφέλη της στη μακροχρόνια υγεία του ανθρώπου,  τόσο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και αποφεύγοντας τις χρόνιες φλεγμονές.

Μείωση μερίδας – ποσότητας φαγητού. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να επιφέρει επίσης μείωση της κίνησης. Επομένως συνίσταται μείωση της θερμιδικής πρόσληψης ώστε να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος. Η ποικιλία πρόσληψης των λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων βοηθά στο να επιτυγχάνουμε γρηγορότερα και με μικρότερες ποσότητες κορεσμό αλλά επίσης συμβάλλει και δραστικά στη κινητικότητα του εντέρου και στη γενικότερη υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Κλείνοντας, σαφώς οι καλές πρακτικές υγιεινής είναι τα καλύτερα όπλα,  αλλά η διατήρηση ενός δυνατού, λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη προστατευτικό φραγμό όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο ιό αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

 

 

Share this post


Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα!