Διαβητικό Πόδι

Διαβητικό Πόδι

Διαβητικό Πόδι

Το έλκος στο πόδι είναι μια συχνή επιπλοκή του ανεπαρκώς ελεγχόμενου διαβήτη, που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα κατεστραμμένων ιστών του δέρματος και εμφάνισης των κατώτερων στρωμάτων. Εμφανίζεται συχνότερα στα μεγάλα δάχτυλα και στις μύτες των ποδιών.

Αιτίες

Τα διαβητικά έλκη συνήθως προκαλούνται από:
• κακή κυκλοφορία
• υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία)
• νευρική βλάβη
• ερεθισμένα ή πληγωμένα πόδια

Τρόποι Θεραπείας

Οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν διαβητικά έλκη ποδιών με ένα χειρουργικό καθαρισμό, και με απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ξένων αντικείμενων ή λοιμώξεων που ενδέχεται να έχουν προκαλέσει το έλκος.
Η λοίμωξη είναι μία σοβαρή επιπλοκή ενός έλκους ποδιού και απαιτεί άμεση θεραπεία. Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι λοιμώξεις με τον ίδιο τρόπο. Ο ιστός που περιβάλλει το έλκος μπορεί να σταλεί σε ένα εργαστήριο ώστε να καθοριστεί το σωστό αντιβιοτικό που πρέπει να παρασχεθεί. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται την ύπαρξη μιας σοβαρής λοίμωξης, θα σας παραπέμψει να κάνετε μια ακτινογραφία ώστε να αναζητηθούν τα σημάδια της λοίμωξης των οστών.

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο είναι μια θεραπευτική επιλογή για τους διαβητικούς ασθενείς με έλκος ποδιού, όπου ο ασθενής εισπνέει 100% οξυγόνο σε ένα θάλαμο υπό πίεση. Αυτή η μέθοδος βοηθά στην αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα. Εκθέτει επίσης τους πληγέντες ιστούς σε περισσότερο οξυγόνο από αυτό που θα ήταν εκτεθειμένες, επιτρέποντας έτσι καλύτερη επούλωση.
Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή ή την χειρουργική παρέμβαση, αλλά συμβάλλει σημαντικά στη μέγιστη θεραπευτική προσέγγιση βελτιώνοντας την δράση της θεραπευτικής αγωγής.

Πώς λειτουργεί

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα, λόγω της ενίσχυσης της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η υπεροξία που επιτυγχάνεται μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα των λευκοκυττάρων του αίματος, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των ιστών. Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι επωφελής σε πολλές παθήσεις, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά υποσχόμενη στη θεραπεία των ελκών του διαβητικού ποδιού.
Η θεραπεία αυτή βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών, αυξάνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που διαλύεται στο πλάσμα, διεγείροντας έτσι την επούλωση των χρόνιων διαβητικών ελκών. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την επούλωση τραυμάτων, παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στάδιο επούλωσης του τραύματος. Ο ρυθμός επούλωσης του τραύματος σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο της οξυγόνωσης των ιστών. Η ισχαιμία του τραύματος είναι η πλέον κοινή αιτία της αποτυχίας επούλωσης των πληγών.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας, όπως:
• μειωμένο οίδημα
• αυξημένη οξειδωτική θανάτωση των βακτηρίων
• ενισχυμένη παραγωγή κυτταρικής ενέργειας
• προώθηση νεοαγγειογένεσης
• βελτιωμένη παραγωγή κολλαγόνου
• ενίσχυση σχηματισμού κοκκιώδους ιστού.

Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη για τον ασθενή. Διενεργείται εντός ειδικού Υπερβαρικού Θαλάμου 12 θέσεων με 2 τηλεοράσεις και κλιματισμό.

Αριθμός θεραπειών

Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ποικίλλει για κάθε ασθενή με βάση το βαθμό της λοίμωξης του τραύματος και πραγματοποιείται αυστηρά και μόνον σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του ασθενή.

Παρενέργειες

Η θεραπεία σε υπερβαρικό θάλαμο είναι εξαιρετικά ασφαλής και οι παρενέργειες της είναι σπάνιες.

Αποτελέσματα

Οι παραδοσιακές θεραπείες αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα ακρωτηριασμού του ποδιού. Ακόμη και μετά τη λήξη μιας συνεδρίας, τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα του ασθενούς παραμένουν αυξημένα για αρκετές ώρες προάγοντας την ανάπτυξη ιστών και βοηθώντας στην επούλωση των πληγών.

Share this post


Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα!