Κορονοϊός, κλιματισμός & ανεμιστήρες: Μεταδίδεται ο ιός;

Κορονοϊός, κλιματισμός & ανεμιστήρες: Μεταδίδεται ο ιός;

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τα συστήματα κλιματισμού:

Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εσωτερικού αέρα σε υγιή και άνετα επίπεδα. Ένα καλά συντηρημένο και λειτουργικό σύστημα κλιματισμού, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον ρυθμό αλλαγής του αέρα, μειώνοντας την ανακυκλοφορία του αέρα και αυξάνοντας τη χρήση του εξωτερικού αέρα.

 

Αν το air condition έχει επιλογή ανακυκλοφορίας του αέρα στον κλειστό χώρο (δηλαδή να ανακυκλώνεται μέσα από το μηχάνημα ο ίδιος αέρας και να μην έρχεται φρέσκος αέρας απ’ έξω) πρέπει να μην χρησιμοποιείται. Τα συστήματα HVAC πρέπει να ελέγχονται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά.

 

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τους ανεμιστήρες:

Στο σπίτι, οι οικιακοί ανεμιστήρες (όρθιοι ή επιτραπέζιοι) είναι ασφαλείς για κυκλοφορία αέρα μεταξύ των μελών της οικογένειας που ζουν μαζί και που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

 

Ωστόσο, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν επισκέπτονται το σπίτι άτομα που δεν ανήκουν στην άμεση οικογένεια, καθώς μπορεί να έχουν τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμπτώματα. Ο αέρας που φυσάει από ένα μολυσμένο άτομο απευθείας σε άλλο σε κλειστούς χώρους μπορεί να αυξήσει την μετάδοση του κορονοϊού.

 

Η χρήση ανεμιστήρων οροφής μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του εξωτερικού αέρα και εμποδίσει τον αέρα να μείνει στάσιμος στον χώρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε και πάλι για καλό εξαερισμό (εισαγωγή αέρα από εξωτερικούς χώρους) όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες οροφής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της ανταλλαγής αέρα εξωτερικού χώρου είναι το άνοιγμα παραθύρων.

 

 

Share this post


Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα!