Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν έρθετε σε επαφή

με μωβ μέδουσα/τσούχτρα

Διακοπές «παρέα» με μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες προβλέπουν φέτος οι ειδικοί. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Έτσι, οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.
Η μωβ τσούχτρα – μέδουσα, ή αλλιώς η Pelagia Noctiluca όπως ονομάζεται επιστημονικώς («Pelagia» από την ελληνική λέξη με προέλευση το πέλαγος και τις ανοιχτές θάλασσες και «Νoctiluca» από τα λατινικά που είναι ο συνδυασμός του «nox» = night/ νύχτα και «lux» = light/φως, λόγω της ιδίοτητάς της να φωσφορίζει στο σκοτάδι) έχει κάνει έντονη την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές θάλασσες.
Η πληθυσμιακή έξαρση της μωβ μέδουσας στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020, αυξήθηκε σε πληθυσμό στη λεκάνη της Μεσογείου και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε για ακόμη 1,5 με 2 χρόνια. Δεν είναι πρωτόγνωρο «ζωάκι» αλλά μπορεί να γίνει αξέχαστο αν μας τσιμπήσει με τα τοξικά της πλοκάμια.


Πού συναντάται και γιατί είναι επικίνδυνο το τσίμπημα από μωβ μέδουσα – τσούχτρα
Τα πλοκάμια της έχουν κάποιες μικροκύστες με τοξικό περιεχόμενο που σε επαφή και πίεση πάνω στο δέρμα απελευθερώνουν ένα υγρό, προκαλώντας έντονες τοπικές αντιδράσεις.
Η μωβ τσούχτρα – μέδουσα ζει σε σχετικά ζεστό θαλασσινό περιβάλλον και αν συναντηθούμε μαζί της καλό είναι να μην τη «σοκάρουμε» με κρύο νερό ή επιθέματα πάγου και απελευθερώσει τα τοξικά της υγρά.


Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει
Αν έρθει σε επαφή με εμάς, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι οι εξής:


• Ξεπλένουμε το σημείο που έγινε το τσίμπημα με άφθονο θαλασσινό νερό χωρίς τρίψιμο.
• Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού θαλασσινού με αναλογία 1:1
• Αφαιρούμε τις μικροσκοπικές κύστες χρησιμοποιώντας κάποιο σκληρό πλαστικό (πχ κάρτα πιστωτική, φτιαράκι κτλ).
• Ξεπλένουμε ξανά το σημείο με θαλασσινό νερό.
• Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα κρέμες με κορτιζόνη και αντιβιοτικό και λαμβάνουμε αντιϊσταμινικά χάπια σε περίπτωση κνησμού (φαγούρα).
• Σε σπανιότερη περίπτωση που έχουμε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας τότε πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια


!!! Ακόμα και να ξεβραστεί στην άκρη της παραλίας ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τις αγγίζουμε γιατί τα τοξικά σφαιρίδια στην άκρη των πλοκαμιών μπορούν ακόμα να μας επηρεάσουν. !!!