13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ

   13 Νοεμβρίου, ακόμα μία Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση κατά του ΚΑΡΚΙΝΟΥ, η οποία αναφέρεται στο ΠΑΓΚΡΕΑΣ. Επρόκειτο για έναν αδένα ανάμεσα στην κοιλιακή χώρα και στην σπονδυλική στήλη, που ρυθμίζει την πέψη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο καρκίνος δημιουργείται όταν η ανάπτυξη των αντίστοιχων κυττάρων, στους ιστούς του παγκρέατος, γίνεται ανεξέλεγκτη και μπορούν να σχηματιστούν δύο ειδών όγκοι:


Οι Εξωκρινείς, οι οποίοι στην πλειονότητα είναι αδενοκαρκινώματα και αφορούν το 95% των περιπτώσεων του συγκεκριμένου Καρκίνου.
Οι Νευροενδοκρινικοί, οι οποίοι καλοήθεις ή κακοήθεις, αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από τους Εξωκρινείς και αφορούν λιγότερο από το 5% των ασθενών.


    Τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα στα πρώτα στάδια. Συνήθως εμφανίζονται, με ασταθή περιοδικότητα, όταν ήδη έχουν υπάρξει μεταστάσεις. Κάποια από αυτά μπορούν να θεωρηθούν ο πόνος στην κοιλιά ή στην μέση (κοιλιακό ή οσφυϊκό άλγος), η απότομη απώλεια βάρους, το κίτρινο χρώμα δέρματος ή ματιών (ίκτερος) , η ξαφνική διάγνωση διαβήτη ή παγκρεατίτιδας, τα πεπτικά προβλήματα.


    Συγκεκριμένα αίτια για την εμφάνισή του δεν υπάρχουν, όμως έχει μεγάλη βαρύτητα η κληρονομικότητα, τα γονίδια, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και η διατροφή .


    Ο Καρκίνος στο Πάγκρεας, στατιστικά είναι ο τέταρτος κατά σειρά σε Ευρώπη και Αμερική. Θεωρείται θανατηφόρος και επιθετικός, αφού το ποσοστό επιβίωσης για το ασθενή, παραμένει μονοψήφιος αριθμός (2%-9%) και συμβαίνει μόνο όταν διαγνωστεί νωρίς!!!

 

 

« Αξία μας είναι ο άνθρωπος»