ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

 

   Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, χρόνο με τον χρόνο αποτελεί μία συνεχώς αυξανόμενη απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο και οφείλεται στην ορμόνη «ινσουλίνη», η οποία βοηθά τα κύτταρα να προσλαμβάνουν την γλυκόζη από το αίμα και να την χρησιμοποιούν ως ενέργεια. Η έλλειψη αυτής ή η μη αποτελεσματική δράση της, οδηγεί σε υπεργλυκαιμία.

   Τον Οκτώβριο του 1921, ο Charles Best  και ο Frederick Banting, έδωσαν το σύνθημα της εκκίνησης για την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Προς τιμή του δεύτερου, επιλέχθηκε η ημερομηνία γέννησής του, ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη, 14 Νοεμβρίου.

   Βάση ερευνών, αποτελεί κύρια αιτία εμφάνισης επώδυνων παθήσεων , όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια και τα καρδιοαγγειακά επεισόδια, που συχνά οδηγούν στον θάνατο, ενώ βάση των τελευταίων στατιστικών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη  (International Diabetes Federation - IDF), νοσεί το 6,6 του πληθυσμού της γης και στην Ελλάδα το 12%. 

   Υπάρχουν τρεις τύποι Διαβήτη:

  • Τον τύπου Ι, ο οποίος χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή με ενέσεις ινσουλίνης.
  • Τον τύπου ΙΙ, ο οποίος εκτός από ινσουλίνη ή κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά τον τρόπο ζωής και είναι ο μόνος που μπορεί να προληφθεί με καθημερινή άσκηση και σωστή διατροφή, για υγειές σωματικό βάρος.
  • Της εγκυμοσύνης, ο οποίος υποχωρεί με το πέρας αυτής.

   Η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η διαταραγμένη ανοχή της γλυκόζης, σε συνδυασμό με την συχνή διούρηση, την υπερβολική δίψα, την ανεξήγητη πείνα, την απότομη απώλεια βάρους, την υπερβολική κόπωση, το μούδιασμα στα άκρα, τη θολή όραση και τις πληγές που αργούν να επουλωθούν, είναι κάποια από τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν, αντίθετα επιβάλουν τον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο.

    Ο Όμιλος MediOne HealthCare, στα πλαίσια της εταιρικής και κοινωνικής του ευθύνης, προσφέρει από τις 14 Νοεμβρίου έως και τις 19 Νοεμβρίου:

  • ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ (HBA1-C)
  • ΣΑΚΧΑΡΟ (GLUC)
  • ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ

Στην τιμή των 10€

 

« Αξία μας είναι ο άνθρωπος»