Τι είναι η λέπρα;

Η λέπρα, γνωστή και ως Νόσος του Χάνσεν, είναι μια ήπια μολυσματική ασθένεια. Η λέπρα είναι ιάσιμη και εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα, δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για ένα άτομο.

Προκαλείται από έναν βάκιλο (μικρόβιο) που ονομάζεται Mycobacterium leprae. Επηρεάζει κυρίως το δέρμα, τα νεύρα και τα μάτια. Δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Η περίοδος επώασης (η περίοδος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης συμπτωμάτων) είναι μεγάλη - πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, αλλά μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ ενός έτους και 20 ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, ένα μολυσμένο άτομο δεν έχει ορατά σημεία ή συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι ήδη μολυσματικό.

Οποιοσδήποτε μπορεί να διαγνωστεί με λέπρα, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανοσοποιητικά συστήματα που είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μην την αναπτύξουν ακόμα κι αν ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει λέπρα.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας;

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου κάθε έτους. Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε από τον Γάλλο ανθρωπιστή Raoul Follereau ως φόρο τιμής στη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος έκανε πολλή δουλειά με άτομα που επλήγησαν από τη λέπρα και πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου του 1948.

Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας;

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας για να ευαισθητοποιήσουμε για μια ασθένεια που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια, ενώ κάθε χρόνο υπάρχουν 200.000 άτομα που διαγιγνώσκονται με λέπρα και υπάρχουν εκατομμύρια που ζουν με τις καταστροφικές συνέπειες της καθυστερημένης θεραπείας της λέπρας.

Η λέπρα θεραπεύεται με έναν συνδυασμό αντιβιοτικών γνωστών ως Multi Drug Therapy (MDT). Αυτή η θεραπεία είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Εάν η λέπρα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Η λέπρα είναι τουλάχιστον 4.000 ετών, γεγονός που την καθιστά μια από τις παλαιότερες ασθένειες που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε η γενιά που θα τερματίσει επιτέλους τη μετάδοση της λέπρας – στόχος μας είναι η μηδενική μετάδοση έως το 2035.

 

Η λέπρα υπάρχει ακόμα, ας είμαστε ενημερωμένοι!