Τί είναι το τεστ κοπώσεως;

Το ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ή αλλιώς δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί το εύρος της ικανότητας της καρδιάς. Όλοι μας πραγματοποιούμε διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας στην καθημερινή μας ζωή. Όταν καθόμαστε, η καρδιά δεν λειτουργεί πολύ σκληρά. Όταν πηγαίνουμε για μια ζωηρή βόλτα ή μια κολύμβηση ή μια διαδρομή, η καρδιά μας χρειάζεται να κάνει περισσότερη δουλειά. Το ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ γίνεται για να εκτιμηθεί αντικειμενικά πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά κατά τη διάρκεια της αυξημένης μας δραστηριότητας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιολογηθεί εάν η καρδιά είναι υγιής!

Πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία για το τεστ κοπώσεως;

Το μόνο που θα χρειαστεί, είναι να φορέσετε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. Μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε την καφεΐνη ή να αποφύγετε ένα βαρύ γεύμα, για δύο έως τρεις ώρες πριν από τη δοκιμασία, έτσι ώστε οι μετρήσεις να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερες. Ο γιατρός θα εκτελέσει μια κλινική εξέταση και θα κρατήσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Τέλος, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη, επειδή η άσκηση επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος. Εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι σε ένα τεστ κοπώσεως;

Οι δοκιμασίες κόπωσης θεωρούνται γενικά ασφαλείς, ειδικά αφού γίνονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον υπό την επίβλεψη ενός καταρτισμένου Καρδιολόγου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσετε κάποιες τυχόν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής είναι χαμηλό, καθώς ο γιατρός είναι δίπλα σας και δεν θα διατρέξετε κίνδυνο. Οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο κάποιων επιπλοκών - όπως εκείνοι με προχωρημένες στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις - σπάνια θα τους ζητηθεί από τον ειδικό καρδιολόγο να κάνουν αυτή τη δοκιμασία

Είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνετε μια ελεγχόμενη δοκιμασία όπως αυτή από το να τρέξετε πχ 10 χιλιόμετρα μη γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχει κάτι λάθος με την καρδιά σας!

Πώς γίνεται η δοκιμασία;

Θα ξεκινήσετε περπατώντας αργά σε ένα διάδρομο. Η ταχύτητα και ο βαθμός του διαδρόμου θα αυξηθούν καθώς συνεχίζεται η δοκιμασία. Εάν αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες - ειδικά, πόνους στο στήθος, αδυναμία ή κόπωση - μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσετε τη δοκιμή. Όταν ο επιβλέπων καρδιολόγος είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματά σας, θα μπορείτε να σταματήσετε. Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για λίγο μετά το τέλος της δοκιμασίας.

Θα χρειαστώ περαιτέρω εξετάσεις μετά από το τεστ κοπώσεως;

Εάν το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό, τότε συνήθως δεν θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις. Εάν δεν είναι, ίσως χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις, ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος που προσδιορίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Κάποια απεικονιστική τεχνική που θα κριθεί από τον καρδιολόγο είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιπλέον εξετάσεις παρακολούθησης.

Μπορώ να κάνω τεστ κόπωσης στα MediOne;

Στα Διαγνωστικά Κέντρα MediOne Γλυφάδας , Δραπετσώνας , Περάματος , Σαλαμίνας , Αγίας Παρασκευής , Αταλάντης , Λαμίας εκτελούνται δοκιμασίες κόπωσης. Επίσης εκτελούνται triplex καρδιάς, τοποθέτηση holter καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα), δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα ή αλλιώς stress echo καθώς και όλες οι απεικονιστικές τεχνικές ελέγχου της καρδιάς.

 

Κλείστε εδώ το Ραντεβού σας.

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»