Μετά την ηλικία των 40 ετών  και ειδικότερα στην εμμηνόπαυση, η πυκνότητα των οστών μειώνεται έντονα στις γυναίκες. Η περιορισμένη μείωση την πυκνότητας των οστών λέγεται οστεοπενία ενώ η εκτεταμένη λέγεται οστεοπόρωση. Η σχέση γυναικών αντρών για προβλήματα των οστών είναι 4:1.  Το 5% των γυναικών, ηλικίας άνω των 50 ετών, παρουσιάζουν οστεοπόρωση. Αν η οστεοπόρωση εντοπίζεται κυρίως στα δοκιδώδη οστά όπως οι σπόνδυλοι, τότε προκαλεί έντονη μείωση του ύψους και καμπούριασμα. Αντίθετα, αν η εντόπιση είναι κυρίως στα φλοιώδη οστά, τότε τα προβλήματα εμφανίζονται στα μακρά οστά, όπως στο μηριαίο. Μην ξεχνάμε, ότι το κάταγμα στην κεφαλή του μοιριαίου σε ηλικιωμένες γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Οι γυναίκες που πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται σε μέτρηση οστικής μάζας (DEXA) είναι:

 

  • Γυναίκες κάτω των 65 ετών με εμμηνόπαυση και έναν από τους παράγοντες κινδύνου (βάρος < 57kg, προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων, κάπνισμα)
  • Όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών
  • Γυναίκες που πιθανόν θα λάβουν ή λαμβάνουν θεραπεία για μείωση της οστικής μάζας

  • Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική αναπλήρωση (ή έχουν λάβει τέτοια για αρκετό καιρό)
  • Γυναίκες (ή γενικότερα άτομα) που θα λάβουν θεραπεία με κορτικοειδή για περισσότερο από έξι (6) μήνες ή άτομα με αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων (ιδέ λίστα)
  • Γενικά γυναίκες που παρακολουθούνται ή θεραπεύονται για διαταραχές της οστικής πυκνότητας θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την μέτρηση της οστικής μάζας τακτικά (π.χ. ετησίως)