Ο Όμιλος MediOne προσφέρει με συνέπεια υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε ναυτιλιακές εταιρίες, είτε πρόκειται για το σύνολο τον πληρωμάτων τους, είτε για το προσωπικό ξηράς.

Τόσο η θέση των κέντρων μας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς και σε άλλα σημεία της Αττικής, όσο και η ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών μας καθιστούν πρακτικά άμεσο συνεργάτη τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά την έκδοση κάρτας ναυτολόγησης, εκδίδουμε το εν λόγο ιατρικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα πρότυπα της πιο πρόσφατης Σύμβασης Ναυτολόγησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ( MLC 2006 ).

Ανάμεσα στις πολλές παροχές μας ξεχωρίζει αυτή της τηλεφωνικής ιατρικής υπηρεσίας για οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού εν πλώ. Επίσης, η δυνατότητα  πραγματοποίησης μαζικού δειγματοληπτικού ελέγχου στον χώρο όπου θα μας υποδείξετε, εντός Αττικής χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη προτίμησης και σταθερότητας των συνεργασιών μας.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις παροχές Υγείας των κέντρων μας:

 • Πλήρες εργαστήριο αναίμακτης καρδιολογικής μελέτης
 • Υπερβαρική – καταδυτική μονάδα (θάλαμος 12+2 θέσεων)
 • Υπερηχογράφος, triplex (τελευταίας τεχνολογίας, με δυνατότητα υπερηχογραφήματος, τόσο κοιλίας όσο και άλλων οργάνων)
 • Μικροβιολογικό-Βιοπαθολογικό (βιοχημικό, αιματολογικό, ορμονολογικό, ανοσολογικό, κυτταρολογικό)
 • Τμήμα Μαστού (ψηφιακή μαστογραφία)
 • Ενδοσκοπικό (με τελευταίου τύπου βίντεο-ενδοσκόπια, για εκτέλεση ενδοσκοπικών πράξεων)
 • Ακτινολογικό τμήμα (ακτινογραφίες)
 • Μέτρησης οστικής πυκνότητας (έλεγχος οστεοπόρωσης)
 • Ορθοπαντογράφος (ψηφιακή πανοραμική οδόντων)
 • Αξονικός τομογράφος
 • Μαγνητικός τομογράφος και Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν)
 • Μεταφορά ασθενών – ασθενοφόρα

 

Πρόκειται για μια φυσική πρωτεΐνη – νευροτοξίνη. Είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης και αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο, στο άνω χείλος, στο λαιμό και γύρω από τα μάτια, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας». Η φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, δρα ακριβώς πάνω στους δερματικούς μύες, εμποδίζοντας τις συσπάσεις τους.

Έτσι, προκαλείται προσωρινή μείωση της κινητικότητας των μυών και οι ρυτίδες σβήνουν σταδιακά. Αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο φυσικό ως προς την έκφραση που αποκτά το πρόσωπο μετά.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική ενέσιμη μέθοδο που πλέον θεραπεύει και προλαμβάνει τις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου.

Οι τιμές καθορίζονται από τον ειδικό  ιατρό στο ραντεβού ενημέρωσης. Καλέστε σε ένα από τα Διαγνωστικά Κέντρα μας, κοντινού ενδιαφέροντος σας, ώστε να κλείσετε το δικό σας ραντεβού.

Αποτελέσματα μελετών για την Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία

Η προσθήκη του Υπερβαρικού Οξυγόνου στην κλασική αντιμετώπιση του διαβητικού έλκους, έχει φανεί πως οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό στην εξάλειψη των μικροβίων οδηγώντας σε αρνητικές καλλιέργειες, σε σχέση με την κλασική αντιμετώπιση μόνο.

 • Μελέτες έχουν δείξει πως σε ασθενείς με διαβητική γάγγραινα, η προσθήκη του Υπερβαρικού Οξυγόνου οδήγησε σε θεαματικά ποσοστά επούλωσης σε σχέση με όσους δεν έλαβαν πρόσθετα αυτή τη θεραπεία (16 από τους 18, σε σύγκριση με 1 από 10). Σε άλλη, πιο καλά σχεδιασμένη μελέτη, ασθενών με διαβητικά έλκη οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν από Χειρουργό με σχολαστικό καθαρισμό και όπου χρειάστηκε Αγγειοχειρουργική παρέμβαση , η προσθήκη του Υπερβαρικού Οξυγόνου είχε τα εξής αποτελέσματα: Αυξημένη αγγειογένεση με μετρήσιμα επίπεδα Οξυγόνου στους ιστούς σημαντικά αυξημένα μετά το τέλος των συνεδριών και σημαντική ελάττωση της ανάγκης για ακρωτηριασμό σαν οριστική θεραπεία (1 στους 3 ασθενείς είχε ακρωτηριασμό στην ομάδα χωρίς ΘΥΒΟ, 1 στους 12 στην ομάδα με ΘΥΒΟ)
 • Όσον αφορά την οικονομική ανταποδοτικότητα της θεραπείας (στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία σήμερα πια), έχει φανεί πως η αποτελεσματικότητα του Υπερβαρικού Οξυγόνου στην επούλωση των διαβητικών-χρόνιων- ελκών αλλά και η ελάττωση ακρωτηριασμών και ανάγκης τοποθέτησης επιθεμάτων που επιφέρει, υπερκαλύπτει τα έξοδα για αυτή τη θεραπεία. Έχει αναφερθεί ελάττωση κόστους φροντίδας έως και 20% με την προσθήκη της ΘΥΒΟ, όπως επίσης και συνολικά ελαττωμένη νοσηρότητα. Και όλα αυτά, χωρίς να μπορέσουμε να «μετρήσουμε» το όφελος από καθένα ακρωτηριασμό ξεχωριστά που αποφεύγεται, λόγω του ψυχισμού του Έλληνα, αλλά και των δυσκολιών που συναντά λόγω ελλείψεων υποδομών το άτομο με κινητικές δυσκολίες λόγω ακρωτηριασμού στο πόδι.

Περιποίηση τραύματος και χρήση επιθεμάτων

Ο προσεκτικός χειρουργικός καθαρισμός του τραύματος είναι πολύ σημαντική πράξη και περιλαμβάνει την αφαίρεση νεκρωτικών, μη φυσιολογικών και μολυσμένων ιστών από το τραύμα. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με εργαλεία (λαβίδα & νυστέρι) και εργασίες έχουν δείξει πως εβδομαδιαίος καθαρισμός οδηγεί σε ταχύτερη επούλωση. Την τελευταία δεκαετία έχει αναβιώσει η χρήση των προνυμφών για την ευόδωση της επούλωσης στα χρόνια διαβητικά έλκη. Οι φαρμακευτικές προνύμφες που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη θεραπεία, εκκρίνουν ένζυμα που έχουν την ικανότητα να διαλύουν τους νεκρούς ιστούς επιλεκτικά και να επιταχύνουν την επούλωση, αλλά στην παρούσα φάση αυτή η μέθοδος δεν έχει υποστηριχθεί επαρκώς με μεγάλες μελέτες.

Η σημασία της χρήσης επιθεμάτων και επίδεσης του τραύματος θεωρείται πια δεδομένη, παρότι ο καταλληλότερος τύπος επιθεμάτων δεν έχει ακόμα καθορισθεί. Μη κατάλληλα επιθέματα μπορεί να οδηγήσουν σε μη επιλεκτική καταστροφή ιστών. Καμία από τις κατηγορίες επιθεμάτων δεν έχει δοκιμασθεί σε μεγάλου εύρους καλοσχεδιασμένη μελέτη και σίγουρα, ένα είδος επιθέματος και συνεχώς δεν μπορεί να είναι κατάλληλο για κάθε είδος έλκους.

Άλλη τεχνική τέλος, είναι η επίδεση/περίδεση με αρνητική πίεση που επιτυγχάνεται με τον επιπωματισμό υποβοηθούμενο από αναρρόφηση (vacuum assisted closure – VAC). Και αυτή η τεχνική έχει τους περιορισμούς της.

Βασίλειος Ν. Καλέντζος MD, MPH

 

Γενικά Μέτρα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας της Μεγάλης Βρεττανίας (NICE) έχει καθορίσει τα κριτήρια διαβάθμισης κινδύνου για το «Διαβητικό Πόδι», όπως φαίνεται παρακάτω. Διαβάθμιση Κινδύνου για το «Διαβητικό Πόδι»

Η εκτίμηση του «διαβητικού ποδιού» είναι σημαντικό κομμάτι της ετήσιας εξέτασης του διαβητικού ασθενούς. Είναι κρίσιμο να αναγνωρισθεί το πόδι που διατρέχει κίνδυνο εγκαίρως, έτσι ώστε να παρθούν προληπτικά ή/και θεραπευτικά μέτρα το νωρίτερο δυνατό.

Η παρουσία ξηρού δέρματος, μυκητίασης δέρματος και ονυχομυκητίασης πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται. Τα υποδήματα επίσης, πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά ώστε να εξασφαλίζεται καλή προσαρμογή στο πόδι. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με αύξηση ποσοστού ελκών στο πόδι είναι το ιστορικό παλαιότερης εμφάνισης έλκους, ιστορικό ακρωτηριασμού στα κάτω άκρα, η διάρκεια νόσησης από διαβήτη (> 10 έτη), ανεπαρκής έλεγχος του σακχάρου, διαταραχές όρασης και νεφροπάθεια. Η εκτίμηση του διαβητικού ποδιού πρέπει να περιλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του ποδιού σε ετήσια βάση κατ’ ελάχιστον, όπως φαίνεται παρακάτω.

Η εκπαίδευση και αντίληψη από τους ασθενείς για τη σημασία της σωστής φροντίδας του ποδιού αλλά και της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, έχει πρωταρχική αξία. Η διαχείριση ενός «Διαβητικού Ποδιού» περιλαμβάνει πολύπλευρη ιατρική προσέγγιση για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη και των επιπλοκών του. Ο επαρκής – βέλτιστος έλεγχος του σακχάρου παίζει κεντρικό ρόλο. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να το συνδέουν ευθέως με την βελτίωση ικανότητας επούλωσης, υπάρχει ομοφωνία στο ότι ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου βοηθά μέσω ποικίλων μηχανισμών. Πρώτ’ απ’ όλα, η χρονίζουσα υπεργλυκαιμία έχει αποδειχθεί πως βλάπτει τη λειτουργικότητα των λευκοκυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης. Επίσης, ο ανεπαρκής έλεγχος του σακχάρου σχετίζεται με τις μικρο-αγγειακές επιπλοκές, με τους νεφροπαθείς να έχουν 3πλάσιο ποσοστό ακρωτηριασμών συγκριτικά με τους διαβητικούς χωρίς νεφροπάθεια. Η διακοπή του καπνίσματος είναι επωφελής λόγω της δράσης που έχει στα αγγεία. Είναι σημαντική και η εκτίμηση – αντιμετώπιση άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση. Τέλος, δε θα πρέπει να υποτιμάται η τακτική περιποίηση των ποδιών. Περιλαμβάνει προσεκτική αφαίρεση των κάλων, αφού έχει φανεί πως αυτό επιφέρει ελάττωση της μέγιστης πίεσης που ασκείται στο πέλμα κατά 26%.

2.Θεραπεία ελκών στο «Διαβητικό Πόδι»

Η αναζήτηση βοήθειας το γρηγορότερο δυνατό για τη θεραπεία του διαβητικού έλκους είναι σημαντική. Η θεραπεία, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, πχ ισχαιμία, νευροπάθεια ή συνδυασμός τους.

Θεραπεία ισχαιμικών ελκών

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προσβάλλει τα αγγεία, γι’ αυτό μέτρα για την ελάττωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης είναι βασικά. Διακοπή καπνίσματος, «επιθετική» αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και υπέρτασης και θεραπεία με αντι-αιμοπεταλιακά φάρμακα είναι πρώτης γραμμής μέτρα για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε μερικούς ασθενείς, επαναγγείωση με Αγγειοχειρουργική παρέμβαση για έγκαιρη και με διάρκεια επούλωση κάποιου έλκους μπορεί να είναι απαραίτητη. Οι περισσότεροι Αγγειοχειρουργοί και επεμβατικοί Ακτινολόγοι σήμερα συμφωνούν πως η πολύ-επίπεδη ασβεστοποιός αγγειακή νόσος που συναντάται στους διαβητικούς, σπάνια δύναται να αντιμετωπισθεί με αγγειοπλαστική.

* Υπενθυμίζεται πως η ΘΥΒΟ προάγει τη νέο-αγγειογένεση (δημιουργία νέων μικρών αγγείων), δημιουργώντας συνθήκες αποτελεσματικής μικροκυκλοφορίας. Επίσης, προσφέρει την απαιτούμενη οξυγόνωση για την καλή λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσης (παραγωγή αυξητικών παραγόντων, ινοβλαστών, οστεοβλαστών, κολλαγόνου)

Θεραπεία ελκών όταν συνυπάρχει λοίμωξη

Γενικά μέτρα αποτελούν ο καλός καθαρισμός του τραύματος, αφαίρεση νεκρών ιστών και προσεκτική διερεύνηση του τραύματος για τυχόν ξένα σώματα ή αποκάλυψη οστού. Η αρχική επιλογή αντιβιοτικών γίνεται συνήθως εμπειρικά με βάση κλινικά κριτήρια, και τροποποιείται αργότερα ανάλογα με την κλινική ανταπόκριση και τα αποτελέσματα καλλιεργειών/αντιβιογράμματος. Σε παρουσία σοβαρής λοίμωξης μπορεί να απαιτηθεί ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Η βέλτιστη διάρκεια λήψης αντιβίωσης παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Για ήπιες λοιμώξεις 7- 10 ημέρες μπορεί να είναι αρκετές, ενώ σοβαρές λοιμώξεις μαλακών μορίων μπορεί να απαιτήσουν θεραπεία 2- 3 εβδομάδων. Πρέπει να θυμόμαστε πως ο σκοπός λήψης αντιβιοτικών είναι η θεραπεία της λοίμωξης όχι η επούλωση του έλκους που μπορεί να πάρει καιρό. Επιμήκυνση λήψης αντιβίωσης χωρίς λόγο αυξάνει τα ποσοστά επιπλοκών από αυτά και την ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Η αναγνώριση και θεραπεία υποκείμενης οστεομυελίτιδας (λοίμωξη του οστού) αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Όταν αυτή υπάρχει, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά διάρκειας τουλάχιστον 4 – 6 μηνών. Τα αντιβιοτικά πρέπει να έχουν ικανό βαθμό διείσδυσης στα οστά, όπως οι φθορο-κινολόνες, η κλινδαμυκίνη και το φουκιδικό οξύ. Επίσης, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

* Υπενθυμίζεται πως η ΘΥΒΟ επαυξάνει τη «φονική» ικανότητα των λευκοκυττάρων ενάντια στους μικροοργανισμούς, έχει μικροβιοκτόνο και μικροβιοστατική δράση, ενώ παρουσιάζει συνέργεια με κάποια αντιβιοτικά. Ιστορικά εξάλλου, από τις πρώτες ενδείξεις της Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας έχουν υπάρξει οι σοβαρές νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών μορίων (δεν συμβαίνουν υποχρεωτικά σε διαβητικούς) όπου έχει προσφέρει σημαντική βελτίωση της πορείας τους.

3.Αποφόρτιση

Η αποφόρτιση, με απλά λόγια, σημαίνει το σύνολο των μέτρων για ελάττωση της ασκούμενης πίεσης στην περιοχή του τραύματος και κατανομή αυτής σε υγιείς περιοχές. Η καλύτερη τεχνική όπως έχει αποδειχτεί μέσα στο χρόνο και από μελέτες είναι με εξατομικευμένο ανατομικό γυψεπίδεσμο (total contact casting (TCC)), καθώς η συμμόρφωση του ασθενούς είναι εξασφαλισμένη, ενώ ο όγκος και το βάρος του προκαλούν ελάττωση των δραστηριοτήτων του. Άλλες τεχνικές αποφόρτισης χρησιμοποιούν αποσπώμενα εξαρτήματα. Αυτά γίνονται καλύτερα ανεκτά από τους ασθενείς, αλλά οδηγούν σε κακή συμμόρφωση αφού μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν. Για να μη συμβαίνει αυτό, έχει αναπτυχθεί μια νέα τεχνική, στην οποία το αποσπώμενο τμήμα τυλίγεται με ελαστικό επίδεσμο ή γύψο έτσι ώστε να είναι δύσκολο για τον ασθενή να το αφαιρέσει, αλλά εύκολο για τον ιατρό όταν απαιτηθεί. Έτσι, υπάρχει καλή συμμόρφωση και το τραύμα μπορεί να εξετάζεται τακτικά. Τέλος, άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποφόρτιση ή/και την ακινητοποίηση του ποδιού σε κάποιους ασθενείς, περιλαμβάνουν στηρικτικά βάδισης, νάρθηκες και τροποποιημένα ειδικά υποδήματα με σκληρές σόλες.


4.Άλλα μέτρα

Χρήση Προσαρμοσμένων Υποδημάτων

Η συνταγογράφηση υποδημάτων στους ασθενείς υψηλού κινδύνου βοηθά ελαττώνοντας την πίεση και την τριβή που ασκείται στο πέλμα, πέραν του ότι μπορούν να υποδεχθούν παραμορφώσεις του ποδιού όταν υπάρχουν. Ασθενείς χαμηλού κινδύνου μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιούν καλής ποιότητας υποδήματα περιπάτου που εφαρμόζουν καλά.


Προληπτική Χειρουργική στον Άκρο πόδα

Την τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον στην επανορθωτική χειρουργική του άκρου πόδα για το «Διαβητικό Πόδι». Η Χειρουργική στο πόδι για το διαβήτη, που δεν αφορά την Αγγειοχειρουργική, μπορεί να είναι Επιλεκτική (για ελάττωση πόνου), Προληπτική (για ελάττωση πιθανότητας δημιουργίας έλκους), Θεραπευτική (για σύγκλειση ανοικτού τραύματος) και Επείγουσα (για έλεγχο λοίμωξης που απειλεί τη βιωσιμότητα του άκρου και της ζωής). Για παράδειγμα, διατομή των εκτεινόντων των δακτύλων τενόντων μπορεί να ελαττώσει την παραμόρφωση των δακτύλων, προστατεύοντας έτσι από υποτροπή ελκών στο πόδι σε κάποιους ασθενείς. Δεν υπάρχει μελέτη που να συγκρίνει τη χειρουργική με τη συντηρητική θεραπεία, και συνήθως η χειρουργική προσέγγιση αποφεύγεται όταν η κατάσταση είναι επιβαρυμένη.

 

Βασίλειος Ν. Καλέντζος MD, MPH

Συμβεβλήμενοι με τον ΕΟΠΥΥ

Image

Δεκτές όλες οι κάρτες

Πιστωτικές ή Χρεωστικές
Image