Κατηγορίες
Το πιο συνηθισμένο, το χρόνιο ιδιοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60.
Δυστυχώς σπάνια υπάρχουν συμπτώματα που θα αφυπνίσουν τον ασθενή για να επισκεφθεί τον ιατρό του. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος με μέτρηση των ενδοφθάλμιων πιέσεων και βυθοσκόπηση.
Υπάρχουν βέβαια διάφοροι τύποι γλαυκώματος και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες!
Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία τύφλωσης στα ανεπτυγμένα κράτη και η θεραπεία του, συνίσταται στην ΕΓΚΑΙΡΗ διάγνωση και στην σταθεροποίηση της νόσου, πριν προλάβει να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες βλάβες στην όραση.
Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση των οφθαλμών και δημιουργεί αλλοιώσεις στη θηλή του οπτικού νεύρου. Επειδή τα ερεθίσματα που ξεκινούν από τα μάτια μας, οδεύουν προς τον εγκέφαλο μέσω των οπτικών νεύρων, οι αλλοιώσεις αυτές δημιουργούν μόνιμες βλάβες στην όρασή μας.
Αυτές ονομάζονται οπτικά σκοτώματα, δηλαδή ελλείμματα στο οπτικό μας πεδίο. Με πιο απλά λόγια, ο γλαυκωματικός ασθενής δεν μπορεί να δει κάποιες περιοχές στο οπτικό του πεδίο, γιατί αυτές είναι σκιασμένες. Όσο πιο πολύ εξελίσσεται το γλαύκωμα, τόσο πιο μεγάλες γίνονται αυτές οι σκιασμένες περιοχές. Ως τελικό αποτέλεσμα ο ασθενής χάνει σταδιακά την περιφερική του όραση και στην εξελιγμένη μορφή της νόσου οδηγείται σε τύφλωση.
Dr. med. Δημήτρης Πανταζής
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου UKE
Για αυτό, φροντίστε τα μάτια σας, σαν τα μάτια σας!
Και ελάτε στο κέντρο μας για προληπτικό έλεγχο γλαυκώματος…..
Πληροφορίες και ραντεβού: 210 – 9632396 & 210 - 9611043