Τι είναι η κύστη του κόκκυγα; Πρόκειται για ένα καλοήθες μόρφωμα (κύστη) που αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα στο σημείο που τελειώνει η σπονδυλική στήλη (κόκκυγας). Συνηθέστερα εμφανίζεται στους άνδρες νεαρής ηλικίας, κυρίως 15-40 ετών. Πώς θα καταλάβω ότι έχω κύστη κόκκυγα; Συχνά, η ύπαρξη κύστης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή λόγω της συχνής εκροής υγρού και αίματος από το στόμιο του συριγγίου ή από την εμφάνιση ήπιων φλεγμονών στην περιοχή (χρόνια φάση). Εάν η κύστη επιμολυνθεί από μικρόβια (οξεία φλεγμονή), τότε αρχίζει να διογκώνεται και αναπτύσσεται απόστημα.   Πώς αντιμετωπίζεται η κύστη του κόκκυγα; Στην περίπτωση της απλής φλεγμονής (πόνος, ερυθρότητα, διόγκωση στον κόκκυγα) η λήψη αντιβιοτικών και αντφλεγμονωδών μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να προλάβει τον σχηματισμό αποστήματος. Αν, όμως, έχει ήδη δημιουργηθεί απόστημα (οξεία φάση), γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα προκειμένου να παροχετευτεί το πύον. Έτσι, ανακουφίζεται ο ασθενής άμεσα, ενώ η οριστική θεραπεία ακολουθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα  4-6 εβδομάδων. Η καινοτόμος μέθοδος με το LASER για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ θεραπεία της κύστης κόκκυγα H θεραπεία της κύστης κόκκυγα πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξελιγμένου, ανώδυνου και αναίμακτου συστήματος LASER από το ήδη υπάρχον στόμιο του συριγγίου, χωρίς να γίνονται τομές! Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει την απόλυτα ασφαλή, εστιασμένη και ομοιογενή εφαρμογή της ενέργειας του LASER που καταστρέφει με ελεγχόμενη τρόπο, τα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης. Παράλληλα, η ενέργεια του laser ενεργοποιεί τη διαδικασία ανάπλασης που μετά από λίγες μέρες οδηγεί στην πλήρη επούλωση και την οριστική θεραπεία της κύστης. Πλεονεκτήματα της θεραπείας της κύστης κόκκυγα με το Laser
  • Πολύ σύντομη θεραπεία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
  • Εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.
  • Απόλυτα ασφαλής καθώς δεν δημιουργεί κανένα χειρουργικό τραύμα, δε χρειάζεται ράμματα και εξαλείφει κάθε ενδεχόμενο ουλής, μετεπεμβατικής αιμορραγίας, λοίμωξης ή διάσπασης του τραύματος.
  • Άμεση και ασφαλής αποθεραπεία που δεν απαιτεί μετεγχειρητικά ούτε τη λήψη παυσίπονου και καθιστά τις επαναλαμβανόμενες, επώδυνες και κοστοβόρες αλλαγές απολύτως περιττές. Ο ασθενής μπορεί να επιστέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Οριστική θεραπεία με άμεση αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 90% έχοντας λιγότερες υποτροπές έναντι κάθε άλλης μεθόδου. Η μέθοδος LASER αποτελεί ιδανική επιλογή για τη θεραπεία ασθενών που υποτροπίασαν μετά από οποιαδήποτε προηγούμενη θεραπεία.
  • Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία των ασθενών που στη πλειοψηφία τους είναι άτομα νεαρής ηλικίας.
  Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου – MD, MSc, PhD Γενικός Χειρουργός   Πληροφορίες και ραντεβού: MediOne  Day  Clinic Τηλεφωνικό κέντρο: 210 - 9632396