Πολλοί άνθρωποι και στη χώρα μας κυκλοφορούν, αυτό το διάστημα, φορώντας χειρουργική μάσκα, είτε υπό τον φόβο του κορωνοϊού, είτε για να προστατευθούν από τη γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση. Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος για να φορεθεί η απλή χειρουργική μάσκα; Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δίνονται λεπτομερείς οδηγίες εφαρμογής της χειρουργικής μάσκας. Θέλοντας να βοηθήσει τους πολίτες και λόγω μεγάλου αριθμού αναρτήσεων στο διαδίκτυο σχετικά με την ορθή εφαρμογή της μάσκας, ο ΕΟΔΥ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι μόνο ένας και να δώσει αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες.   Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

  1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ.
  2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
  3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

- σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος - σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος - σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης   Οδηγίες εφαρμογής - επιλογή του σωστού μεγέθους - εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας - εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά) - πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης - ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά: - αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή - αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή! - απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα - εφαρμογή της υγιεινής των χεριών - αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης) - αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.   Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.