Πόνος στον ώμο, από τι προκαλείται

Ο πόνος στην περιοχή του ώμου αποτελεί συχνή αιτία προσέλευσης του ασθενούς στον Ορθοπαιδικό Ιατρό. Μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις από την ίδια την άρθρωση ή να αντανακλάται από άλλες ανατομικές περιοχές όπως: (πνεύμονες, στομάχι, ήπαρ, αυχένας, καρδιά κλπ).

Οι παθήσεις της άρθρωσης του ώμου μπορεί να αφορούν τα οστά αλλά επίσης και τα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση (τένοντες, μύες, νεύρα κλπ).

 

Συνηθισμένες αιτίες του πόνου

Φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου:

 

Ο ορογόνος θύλακος είναι στην ουσία ένα μικρό «μαξιλαράκι» γεμάτο με υγρό. Βρίσκεται σε διάφορα μέρη του σώματος και ο σκοπός του είναι να προστατεύει και να απορροφά κραδασμούς. Στην άρθρωση του ώμου βρίσκεται πάνω από τους τένοντες. Βοηθά στην μείωση της τριβής ανάμεσα στους τένοντες και στο οστό της ωμοπλάτης.
Πολλές φορές η υπέρ-χρήση του ώμου οδηγεί σε διόγκωση  του ορογόνου θυλάκου και κατ’ επέκταση σε φλεγμονή. Αυτή η κατάσταση προκαλεί δυνατό πόνο και αρκετές απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το χτένισμα των μαλλιών ή το ντύσιμο μπορεί να καταλήξουν δύσκολες, επίπονες και σχεδόν αδύνατες να εκτελεστούν.

 

Κακοήθεια: 

 

Οι καρκίνοι που ξεκινούν απ’ τα οστά είναι αρκετά σπάνιοι. Αντίθετα δεν είναι ασυνήθιστο να εξαπλωθεί καρκίνος από άλλα μέρη του σώματος στα οστά. Η κακοήθεια των οστών ή των μαλακών μορίων μπορεί να δώσει μη ειδικά συγκεκριμένα συμπτώματα.  Ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται μπορεί ακόμα και να μιμείται της παθήσεις του ώμου.

 

Κάταγμα:

 

Κάταγμα είναι το σπάσιμο του οστού. Συνήθως περιλαμβάνει την κλείδα, την κεφαλή του βραχιονίου και την ωμοπλάτη.
Σε ηλικιωμένους ασθενείς είναι το αποτέλεσμα πτώσης στο έδαφος από το επίπεδο του σώματος. Σε νεαρούς ασθενείς απαιτείται μεγαλύτερη ενέργεια κάκωσης, όπως π.χ αυτοκινητιστικό ατύχημα ή σχετικά έντονη αθλητική δραστηριότητα με απότομη πτώση.
Τα κατάγματα προκαλούν πόνο, πρήξιμο και αιμάτωμα γύρω από τον ώμο.

 

Αρθρίτιδα:

 

Η αρθρίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας. Δηλαδή καταστροφής του χόνδρου και τριβής των οστικών επιφανειών.

Ο πόνος, το πρήξιμο / διόγκωση και η δυσκαμψία / δυσκολία στις κινήσεις ξεκινούν σταδιακά με αυξανόμενη ένταση με την πάροδο του χρόνου. Είναι το αποτέλεσμα της κάκωσης ή της χρόνιας φθοράς στην άρθρωση.
Αρθρίτιδα βέβαια μπορεί να εμφανιστεί και μετά από λοίμωξη της άρθρωσης ή μετά από άλλες φλεγμονώδεις αυτοάνοσες παθήσεις.
Ο ασθενής περιορίζει τις κινήσεις που του προκαλούν πόνο. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωση των ιστών με αποτέλεσμα την μείωση του εύρους κίνησης και την δυσκαμψία.

 

Ποιες εξετάσεις  βοηθούν στο να διαγνωστεί το πρόβλημα

 

Εξετάσεις:

 

  • X-rays - Οι ψηφιακές ακτινογραφίες θα δείξουν αν υπάρχουν κάποιες κακώσεις ή αν υπάρχουν κατάγματα των οστών του ώμου.
  • MRI – μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με τις ενδείξεις μπορεί ο Ιατρός να ζητήσει και μαγνητική τομογραφία στην πάσχουσα περιοχή.
  • CT – αξονική τομογραφία. Σε συνδυασμό με την ακτινογραφία θα έχει ο Ιατρός καλύτερη και λεπτομερέστερη εικόνα για τα οστά στον ώμο.

Τα κέντρα του Ομίλου MediOne είναι όλα εξοπλισμένα με νέα  μηχανήματα τελευταίας γενιάς, ψηφιακής τεχνολογίας, τα οποία έχουν την δυνατότητα επεξεργασίας εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με εγγυημένα αποτελέσματα, για εξετάσεις απόλυτης ακρίβειας, μεγάλης ευκρίνειας και ταχύτητας.

 

Η διεξαγωγή εξετάσεων πραγματοποιείται από ειδικευμένο προσωπικό. H ακτινογραφία κάνοντας χρήση αόρατων ακτίνων-Χ, αποτελεί την βασικότερη και απλούστερη ακτινολογική εξέταση, η οποία με τρόπο εντελώς ανώδυνο και μη επεμβατικό, μας δίνει αδρές πληροφορίες για τη δομή του υπό εξέταση οργάνου, μορφώματος ή σχηματισμού.

 

Βασική αρχή της συγκεκριμένης εξέτασης είναι ότι ιστοί διαφορετικής πυκνότητας και σύστασης εμφανίζουν διαφορετική απορροφητικότητα για τις εκπεμπόμενες ακτίνες, με αποτέλεσμα να δίνουν τελικά και διαφορετική απεικόνιση στο ακτινογραφικό φιλμ. Στα Ιατρικά Κέντρα του Ομίλου MediOne εκτελούνται ακτινογραφίες ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος (ενηλίκων & παίδων) ανάλογα με την υπόδειξη του θεράποντος Ιατρού σας.