Πόνος στο γόνατο, που οφείλεται

Το γόνατο σαν άρθρωση

Το γόνατο είναι η άρθρωση ανάμεσα στον μηρό και στο πόδι και αποτελείται από δύο επιμέρους αρθρώσεις: μία ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη και μία ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την επιγονατίδα. Είναι η μεγαλύτερη και πολύ σημαντική άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα.

Το γόνατο είναι τροποποιημένη γωνιώδης διάρθρωση, η οποία αποτελείται από τρία λειτουργικά τμήματα:

την άρθρωση μηριαίου-επιγονατίδας, η οποία αποτελείται από την επιγονατίδα και την επιγονατιδική αύλακα στο πρόσθιο τμήμα του μηριαίου, και την έσω και έξω άρθρωση ανάμεσα σε μηριαίο και κνήμη. Η άρθρωση περιβάλλεται από αρθρικό υγρό.

 

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Πρόκειται για μια χρόνια, εκφυλιστικού τύπου, πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος των επιφανειών του γόνατος φθείρεται σταδιακά. Καθώς ο χόνδρος αποδομείται, τα οστά αρχίζουν να έρχονται σε μια επώδυνη επαφή μεταξύ τους. Η διαδικασία συνοδεύεται από σκλήρυνση των οστικών επιφανειών κάτω από τον χόνδρο, ανάπτυξη νέου οστού και χόνδρου στις παρυφές της άρθρωσης καθώς και από ίνωση του αρθρικού θυλάκου.

 

Ρήξη χιαστού

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές κακώσεις που συμβαίνει στην περιοχή του γόνατος και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αθλητές ή αθλούμενους.

Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνδέσμους του γόνατος. Είναι υπεύθυνος για τη στροφική σταθερότητα του γόνατος περιορίζοντας, κατά κύριο λόγο, την στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό και δευτερευόντως την υπερέκταση του γόνατος και την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

Η αιτία για τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η εφαρμογή στην κνήμη ισχυρότερης ενέργειας από αυτή που μπορεί να απορροφήσει ο σύνδεσμος. Δηλαδή, όταν οι παραπάνω κινήσεις γίνονται με μεγάλη δύναμη ή ταχύτητα και ξεπερνιέται η μέγιστη αντοχή του συνδέσμου.

 

Τενοντίτιδα

Τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή στους τένοντες. Οι τένοντες είναι σαν “σχοινιά” από σκληρό, ινώδη συνδετικό ιστό, που συνδέουν τους μυς με τα οστά.

Η πιο κοινή αιτία της τενοντίτιδας είναι υπερβολική και επαναλαμβανόμενη κίνηση/τριβή του τένοντα,  από ψυχαγωγικές, αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι παράγοντες κινδύνου για την τενοντίτιδα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση, τραύμα, θερμικό τραυματισμό στον τένοντα, χρήση ορισμένων αντιβιοτικών  και το κάπνισμα. Τενοντίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

 

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή του θύλακα και η συσσώρευση υγρού σε αυτόν. Ο θύλακας είναι ένας λεπτός, λείος σάκος που βρίσκεται γύρω από την άρθρωση και προστατεύει από την τριβή των οστών με τον γύρω μαλακό ιστό, όπως είναι το δέρμα, μύες, σύνδεσμοι και τένοντες. Αποτελείται από μια αρθρική μεμβράνη, περιέχει και παράγει αρθρικό υγρό.

Η υπερβολική τριβή, ένας τραυματισμός ή κάποιες άλλες συνθήκες μπορούν να ερεθίσουν τον αρθρικό υμένα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Ο αρθρικός υμένας που έχει κάποια φλεγμονή θα λεπτύνει και θα παράγει επιπλέον αρθρικό υγρό. Έτσι θα προκαλέσει συμπτώματα όπως πρήξιμο, ερυθρότητα του δέρματος και αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής, ευαισθησία και πόνο.

 

Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις συχνότερες κακώσεις του γόνατος, τόσο σε αθλητές όσο και σε ανθρώπους της καθημερινότητας.

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Πρόκειται για ελαστικούς ημισεληνοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν ινοχόνδρινη σύσταση. Βρίσκονται ανάμεσα στους μηριαίους και κνημιαίους κονδύλους και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Παράλληλα, οι μηνίσκοι λειτουργούν υποστηρικτικά για τη σταθερότητα του γόνατος, καθώς και για την ομαλή κινητικότητα της άρθρωσης.

 

Τα Ορθοπεδικά Τμήματα του Ομίλου MediOne παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρο-νοσηλευτικές υπηρεσίες σε υπερσύγχρονους χώρους, ανάμεσα από μία ομάδα έμπειρων επιστημόνων και εξειδικευμένων Ορθοπεδικών Χειρουργών.

Με τη συνεχή ενημέρωση των εξελίξεων της Ορθοπεδικής παγκοσμίως, τις εφαρμογές της μοντέρνας τεχνολογίας και των πλέον σύγχρονων ιατρικών μεθόδων στα Ορθοπεδικά μας Τμήματα γίνεται διάγνωση και αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των οξέων (τραυματικών και μη) και χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων.

Ο Όμιλος διαθέτει εξειδικευμένους ιατρούς καθώς και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης των Ορθοπεδικών κακώσεων και παθήσεων.