Τι είναι το λεύκωμα στα ούρα

Το λεύκωμα στα ούρα ή αλλιώς πρωτεϊνουρία, χαρακτηρίζεται η πάθηση κατά την οποία συσσωρεύονται  πρωτεΐνες  στα ούρα.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικούς λίθους για κάθε επιμέρους όργανο και σύστημα του σώματος όπως οι μύες, τα οστά, τα μαλλιά  τα νύχια κλπ. Οι πρωτεΐνες του αίματος επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως η προστασία από λοιμώξεις, η πήξη του αίματος και η ρύθμιση των υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα. Η βασικότερη πρωτεΐνη του αίματος είναι η λευκωματίνη.

Καθώς το αίμα περνά από τα νεφρά, τα δύο αυτά σημαντικά φίλτρα του οργανισμού μας απομακρύνουν υπολείμματα και συγκρατούν χρήσιμες ουσίες, όπως η λευκωματίνη και άλλες πρωτεΐνες. Οι περισσότερες πρωτεΐνες είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος κι έτσι δεν καταφέρνουν να διαπεράσουν τα νεφρά και να φτάσουν στα ούρα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει διαρροή πρωτεϊνών εάν υπάρχει βλάβη στο σπείραμα του νεφρού.

 

Πως εκδηλώνεται

Σε αρχικό στάδιο το λεύκωμα στα ούρα δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Εάν συσσωρεύονται στα ούρα μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα ούρα να αφρίζουν. Παράλληλα, επειδή χάνονται ποσότητες πρωτεϊνών από τον οργανισμό, το αίμα δεν συγκρατεί πλέον αρκετά υγρά κι έτσι μπορεί να εκδηλωθεί οίδημα στα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά ή το πρόσωπο. Αυτά είναι συμπτώματα της σημαντικής απώλειας πρωτεϊνών και υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα στα νεφρά έχει προχωρήσει.

 

Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει

Το λεύκωμα στα ούρα αποτελεί ένδειξη χρόνιας νεφροπάθειας αποτέλεσμα διαβήτη, υπέρτασης ή παθήσεων που προκαλούν φλεγμονές στα νεφρά. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάζονται συστηματικά τα επίπεδα της λευκωματίνης στα ούρα.

Το λεύκωμα στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων μεταξύ των οποίων:

  • Χρόνια Νεφροπάθεια
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Παθήσεις που προκαλούν φλεγμονές στα νεφρά
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Υψηλός πυρετός
  • Πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες

 

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε για να διαγνωστεί

Οι εργαστηριακές εξετάσεις, oι οποίες πραγματοποιούνται στα κέντρα του Ομίλου MediOne, είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα της λευκωματίνης σας ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού.

Επειδή οι ουσίες των πρωτεϊνών απομακρύνονται σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς ρυθμούς μέσα στο 24ωρο, για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα, η εξέταση περιλαμβάνει χρονομετρημένη ποσοτική εξέταση ούρων 24ώρου για λεύκωμα. Ως τιμές αναφοράς ορίζονται:

  • 30-150 mg/24h για ενήλικες
  • < 100 mg/24h για παιδιά

Τα ευρήματα που προκύπτουν από την εξέταση προσδιορίζουν και τον τρόπο θεραπείας.