Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (ΘΥΒΟ) ορίζεται η εισπνοή 100% οξυγόνου εντός ειδικού υπερβαρικού  θαλάμου (ευρύχωρος 12θέσιος,TV,A/C),όπου η πίεση αυξάνεται σε επίπεδο μεγαλύτερο της ατμοσφαιρικής (πίεση στο επίπεδο της θάλασσας).

Η αύξηση της πιέσεως στο εσωτερικό του θαλάμου γίνεται με την επιπλέον είσοδο αέρα και στους ασθενείς χορηγείται το οξυγόνο μέσω αεροστεγούς μάσκας.

Με αυτόν το τρόπο μεταφέρεται στο αίμα πολλαπλάσια ποσότητα οξυγόνου, δίνοντας τη δυνατότητα να οξυγονωθούν περιοχές με προβληματική αγγείωση-αιμάτωση-οξυγόνωση(αγγειακά προβλήματα,διαβήτης,λοίμωξη,φλεγμονή κ.α)

Το υπερβαρικο οξυγόνο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής, σταματώντας την εξέλιξη της βλάβης και επιταχύνοντας την επούλωση και την ίαση.

Ο όρος «Διαβητικό Πόδι» περιλαμβάνει ένα μίγμα παθολογικών καταστάσεων: Διαβητική Νευροπάθεια, Περιφερική Αγγειακή Νόσος (Περιφερική Αγγειοπάθεια), Αρθροπάθεια Charcot, Έλκος στον άκρο πόδα, Οστεομυελίτις, και τη δυνητικά αποφευκτέα τελική κατάληξη που είναι ο ακρωτηριασμός. Καθώς στην πλειονότητα των ακρωτηριασμών που γίνονται σε διαβητικούς είχε αρχικά εμφανισθεί έλκος στο πόδι, είναι σημαντικός στόχος της Ιατρικής φροντίδας να προλάβει την εμφάνιση του έλκους ή/και την αποτελεσματική θεραπεία-επούλωση του έλκους- όταν αυτό εμφανισθεί.

Ξέροντας πως οι περιβάλλοντες ιστοί στο διαβητικό πόδι είναι υποξικοί, είναι επόμενο και φυσικό να βοηθούνται σημαντικά αυτά τα προβλήματα από τη Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο, κάτι που θεωρείται σήμερα δεδομένο και αποδεδειγμένο από πολλές μελέτες. Επιπρόσθετα, ορισμένα αντιβιοτικά, παρουσιάζουν συνέργεια με το οξυγόνο που μόνο αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφέρει σε υποξικές (και άρα ανθεκτικές στη λοίμωξη) περιοχές.

Η επικεφαλίδα «αθλητικές κακώσεις» δεν πρέπει να μας ξενίζει. Περιέχει  τραυματισμούς που προέρχονται από αθλητικές δραστηριότητες και μπορεί να αφορά από θλάσεις μυώνκακώσεις τενόντων & συνδέσμων έως κατάγματα – παθήσεις κοινές στην Ορθοπεδική. Μπορεί να οφείλονται σε «μία κακή στιγμή» άσκησης μεγάλης έντασης δύναμης ή σε συστηματική – τακτική – καταπόνηση λόγω αυξημένων απαιτήσεων πρωταθλητισμού. Επίσης, περιλαμβάνει παθήσεις λιγότερο κατανοητές και χωρίς παγιωμένη τακτική αντιμετώπισης (συνήθως δεν αντιμετωπίζονται χειρουργικά), όπως οστικό οίδημακάταγμα κοπώσεωςπεριοστίτιδα κ.ά. που οδηγούν σε αποχή από δραστηριότητες – επανέναρξη άσκησης/προπόνησης – επανεμφάνιση συμπτωμάτων που οδηγούν σε αποχή από δραστηριότητες κ.ο.κ. Τέλος, παρόμοια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν άτομα σε περίοδο συστηματικής καταπόνησης αυξημένων απαιτήσεων αλλά όχι αθλητικών, όπως έχουμε δει σε εκπαιδευόμενους στις ειδικές δυνάμεις και στο σχολείο υποβρύχιων καταστροφέων.

Χρησιμοποιείται το ΥΒΟ στη θεραπεία αυτών των παθήσεωνΑγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες χρησιμοποιούν από ετών τη Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΘΥΒΟ) για παίκτες τους, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, σε μία περίπτωση παίκτη με συνδεσμική κάκωση ο χρόνος ανάρρωσης ελαττώθηκε κατά 33% ενώ, ένας άλλος παίκτης με τη βοήθεια του Υπερβαρικού Οξυγόνου (ΥΒΟ) επανήλθε σε 4 μέρες παρότι οι γιατροί του είχαν προβλέψει απουσία 3 εβδομάδων. Ο Neil Hodgson, παγκόσμιος πρωταθλητής του Superbike, μετά το χειρουργείο που υποβλήθηκε για άσηπτη νέκρωση του σκαφοειδούς οστού (είναι ένα από τα οστά του καρπού), ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας με ΥΒΟ για ταχύτερη αποκατάσταση. Από τη δική μας εμπειρία, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες αθλητικές κακώσεις από όλα τα αθλήματα με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση ακόμα και μετά από χειρουργική θεραπεία π.χ. για αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Σε συνεργασία με Ορθοπεδικούς αθλητικών κακώσεων, τα αποτελέσματα που έχουμε είναι εξαιρετικά. Το οίδημα και η προκαλούμενη υποξία είναι κοινή αιτία που μπορεί να δυσχεράνει την ίαση στα προβλήματα αυτά και μπορεί να καθυστερήσει την φυσιολογική επούλωση. Εάν μάλιστα εμπλακεί και με λοίμωξη τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα και η εμφάνιση επιπλοκών συχνότερη.