Κατηγορίες
Διάφορες ψυχικές ασθένειες που οφείλονται σε γονιδιακούς, προγεννητικούς και γενετικούς παράγοντες έχουν έρθει στην επιφάνεια τις τελευταίες δεκαετίες χάρη σε επίμονη έρευνα. Ο αυτισμός έχει αποκτήσει μια πρωτεύουσα θέση σαν πάθηση στην πορεία των χρόνων. Η αύξηση της εμφάνισης της έχει τραβήξει τη προσοχή των επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, έχουν επίσης δημιουργηθεί συνθήκες ώστε ν’ αλλάξει η αντίληψη απέναντί της.
Οι πολύπλοκες συνέπειες του αυτισμού είναι η χρόνια φύση της ασθένειας και ότι εμφανίζεται στη παιδική ηλικία· ειδικά τα μωρά ηλικίας 1-3 χρόνων έχουν αυξημένη επικινδυνότητα.
Οι τελευταίες δεκαετίες είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο Υπερβαρικός Θάλαμος παραμένει ένας φάρος ελπίδας στη θεραπεία του αυτισμού.
Τι είναι ο Αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει ένα σύνολο πολύπλοκων διαταραχών σχετικών με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επειδή οι διαταραχές επηρεάζουν τα παιδιά σε διαφορετικό βαθμό , ο όρος Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού χρησιμοποιείται στην ιατρική για να τα περιγράψει.
Οι αυτιστικές διαταραχές επηρεάζουν την επικοινωνία, και την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών. Σε μερικές περιπτώσεις, τα παιδιά που επηρεάζονται μπορεί να εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Το σύνολο των διαταραχών που ανήκουν στο φάσμα των αυτιστικών διαταραχών θεωρούνταν σε πρότερα χρόνια ότι ήταν διαφορετικές μεταξύ τους. Εντούτοις αυτό άλλαξε το 2013 όταν εκδόθηκε ο διαγνωστικός οδηγός DSM-5. Σηματοδότησε το ξεκίνημα της τοποθέτησης όλων των διαταραχών κάτω από την «ομπρέλα» του Φάσματος Αυτιστικών Διαταραχών.
Πέραν του ότι δημιουργεί νοητική αναπηρία, ο αυτισμός έχει ως αποτέλεσμα κινητικά προβλήματα, ελλειμματική προσοχή και άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου και προβλήματα με την πέψη.
Οι αιτίες εμφάνισης του αυτισμού, αποτελούν ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα. Εντούτοις οι έρευνες το αποδίδουν σε γενετικούς παράγοντες και περιβαλλοντικούς παράγοντες, και σε προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση ενός παιδιού.
Το Φάσμα Αυτιστικών Διαταραχών αποτελείται από τρείς κύριες αιτίες: Σύνδρομο Asperger, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, PDD (NOS), και αυτιστική διαταραχή ο βαθμός σοβαρότητας αυξάνει καθώς περνάμε από το σύνδρομο Asperger στην αυτιστική διαταραχή.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, 1 στα 68 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού αυτές τις μέρες. Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης, ότι ο αυτισμός είναι πιο διαδεδομένος στα αγόρια από τα κορίτσια. Με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από μια κορυφαία οργάνωση αφιερωμένη στην ανάπτυξη ευαισθητοποίησης/αντίληψης μεταξύ των αυτιστικών ασθενών, ο αυτισμός πλήττει 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τα παραπάνω στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο αυτισμός έχει αναδειχθεί ως μια σοβαρή πρόκληση για την ψυχολογική ευεξία των παιδιών. Γίνονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη ανίχνευση των Αυτιστικών Διαταραχών, σε συνδυασμό με την έγκαιρη παρέμβαση παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αυτιστικών παιδιών.
Τι είναι η θεραπεία σε Υπερβαρικό Θάλαμο;
Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο έχει σκοπό να επιφέρει μια συνολική βελτίωση στην ικανότητα του σώματος να αναγεννάται και να καταπολεμά τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση πολλών ασθενειών.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο τύποι θαλάμων, οι μονοθέσιοι θάλαμοι και οι πολύχωροι θάλαμοι. Ο μονοθέσιος θάλαμος έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ένα και μόνο πρόσωπο και ο πολύχωρος θάλαμος μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από ένα άτομα παράλληλα. Οι θεραπευόμενοι φορούν κουκούλα οξυγόνου ή μια μάσκα προσώπου και εισπνεύουν το οξυγόνο.
Η επεξεργασία διεξάγεται σε ένα κλειστό θάλαμο υπό υψηλή πίεση. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αναζωογονήσει ελλειμματικά κύτταρα με την παροχή οξυγόνου. Παρά το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα έχει την αναερόβια κύτταρα, το οξυγόνο είναι το κλειδί για τα υπόλοιπα κύτταρα για να επιβιώσουν. Η ατμοσφαιρική πίεση στο θάλαμο αυξάνει. Αυτό επιφέρει εννεαπλάσια αύξηση του οξυγονωμένου αίματος στο σώμα.
Όσον αφορά στα οφέλη, η θεραπεία είναι ανώδυνη, και είναι επίσης απαλλαγμένη από οποιαδήποτε σημαντική παρενέργεια. Επιπλέον, ένας εκπαιδευμένος τεχνικός εποπτεύει τη διαδικασία της θεραπείας μέχρι το τέλος, για περισσότερη ασφάλεια. Ο Υπερβαρικός Θάλαμος βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες θεραπείες.
Πώς ο Υπερβαρικός Θάλαμος βοηθά στην αντιμετώπιση του Αυτισμού
Όταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος σκέφτεται, εμφανίζεται αυξημένη δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αύξηση αίματος σ’ αυτά τα κύτταρα. Το αίμα επίσης, μεταφέρει γλυκόζη σ αυτά τα κύτταρα. Εντούτοις, στην περίπτωση των αυτιστικών παιδιών παρατηρείται αδυναμία στην παροχή αίματος. Αυτή η συνθήκη επιδρά στη διαδικασία λειτουργίας του εγκεφάλου. Σαν αποτέλεσμα το παιδί συμπεριφέρεται ασυνήθιστα και με βάση την τυπική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει το Φάσμα Αυτιστικών Διαταραχών.
Κατά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, μέσα σε υπερβαρικό θάλαμο, στα κύτταρα του σώματος δημιουργείται κορεσμός από υπερβολικό οξυγόνο. Το επιπλέον ποσοστό οξυγόνου διαλύεται μέσα στα συστατικά του πλάσματος του αίματος, της λέμφου, και φτάνει στα κύτταρα που στερούνται οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο η ανωμαλία που προκύπτει από φτωχή η μειωμένη παροχή οξυγόνου στο σώμα διορθώνεται.
Το σώμα ξεκινά να θεραπεύεται από μόνο του και τα κύτταρα λειτουργούν με φυσιολογικό τρόπο. Αυτό με τη σειρά του, ενισχύει την διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων, αλλά επίσης ενισχύει τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού.
Οι διαταραχές του Φάσματος Αυτισμού έχουν αναδειχθεί ως πρόκληση τα τελευταία χρόνια υπό το πρίσμα της αύξησης 7% στα ποσοστά του. Υπογραμμίζεται, επίσης, η ευπάθεια των παιδιών σε αυτό. Ένα παιδί με αυτισμό αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά στην ενσωμάτωση του στην κοινωνία. Ως εκ τούτου, αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους γονείς, καθώς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους. Αν και ακόμα δεν έχει πάρει την έγκριση του FDA, ο Υπερβαρικός θάλαμος κερδίζει έδαφος ως βιώσιμη επιλογή για τη θεραπεία του αυτισμού, μεταξύ των γονέων και των αυτιστικών παιδιών.
Πηγή: https://goo.gl/l7f5kF