Κατηγορίες
Πολλές ασθένειες της στοματικής κοιλότητας (δόντια, περιβάλλοντες ιστοί και οστό) δεν είναι ορατές από τον οδοντίατρο, μετά από μια στοματολογική εξέταση.
Η ψηφιακή πανοραμική οδόντων σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας βοηθά τον οδοντίατρο να διαπιστώσει :
• μικρές τερηδόνες μεταξύ των δοντιών ή τερηδόνες κάτω από υπάρχουσες αποκαταστάσεις, κατάγματα δοντιών, ακρορριζικες κύστες, περιοδοντική νόσο
• σε ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να χειρουργηθούν στη μία ή και και στις δύο γνάθους την οποιαδήποτε γναθοπροσωπική ανωμαλία
• σε ασθενείς οι οποίοι, για κάποιο λόγο που μπορεί να προκύπτει από το ιστορικό τους ή από την κλινική τους εξέταση, έχουν κάποια παθολογική κατάσταση στα οστά των γνάθων
• σε ασθενείς στους οποίους κάποιο δόντι είναι έγκλειστο
• σε νεαρούς ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση αναφορικά με ορθοδοντικό πρόβλημα
• σε ασθενείς που από το ιστορικό και την κλινική τους εξέταση, προκύπτει η πιθανότητα ύπαρξης ξένου σώματος στα οστά των γνάθων ή στα μαλακά μόρια της περιοχής του στόματος
• σε ασθενείς με ενδείξεις δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης
• σε ασθενείς στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα
• σε ασθενείς που χρειάζεται να τοποθετήσουν μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες ή ακίνητες προσθετικές εργασίες
• σε ασθενείς που έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο και χρειάζεται να ελεγχθούν για πιθανά κατάγματα γνάθων.
ΤΕΣΤ ΠΑΠ
Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ που δείχνει εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας. Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις
ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Τόσο η μαγνητική όσο και η αξονική αποτελούν πρότυπες μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία διάγνωσης πολλών διαφορετικών παθήσεων, όμως εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Στην αξονική ή υπολογιστική τομογραφία (Computed Tomography - CT), ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα και οι εικόνες αποτυπώνουν την πυκνότητα και τους ιστούς εντός ενός οργάνου. Η αξονική τομογραφία παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, όπως το κεφάλι (εγκέφαλος και αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, μάτια, έσω ους, ιγμόρεια), ο θώρακας (καρδιά και πνεύμονες), το σκελετικό σύστημα (αυχένας, ώμοι και σπονδυλική στήλη), η πυελική χώρα και το ισχίο, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Οι εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν σήμερα η αξονική να προκαλεί λιγότερη δυσφορία στους ασθενείς, να ολοκληρώνεται ταχύτερα και να παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης. Χάρη στην αυξημένη ταχύτητα, μειώνονται επίσης τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία Χ.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Στην απεικόνιση δια μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging - MRI) δεν χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ αλλά ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να αποτυπωθούν λεπτομερείς εικόνες οργάνων, μαλακών ιστών, οστών και άλλων εσωτερικών δομών του σώματος. Οι διαφορές μεταξύ φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ιστών είναι συνήθως εμφανέστερες με τη μαγνητική σε σύγκριση με την αξονική τομογραφία. Αν και δεν εκπέμπεται ακτινοβολία κατά τη μαγνητική τομογραφία, η εξέταση είναι ενοχλητική για τον ασθενή καθώς παράγεται δυνατός ήχος και παράλληλα η εξέταση παίρνει περισσότερη ώρα.
Η επιλογή μαγνητικής έναντι αξονικής εξαρτάται από το μέρος του σώματος που θέλει να εξετάσει ο γιατρός αλλά και από το λόγο για τον οποίο θα γίνει η εξέταση.
Για παράδειγμα, ο γιατρός προτείνει αξονική τομογραφία όταν θέλει να εξετάσει ένα μυ ή ένα οστό ή όταν αναζητά έναν καρκινικό όγκο, ένα κάταγμα ή ένα θρόμβο. Επίσης, η εγκεφαλική αιμορραγία, ειδικότερα μετά από τραυματισμό, εξετάζεται καλύτερα με την αξονική.
Από την άλλη, εάν ο γιατρός θέλει να εξετάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, πιθανότατα θα προτείνει μαγνητική τομογραφία. Επίσης, η μαγνητική απεικονίζει καλύτερα το νωτιαίο μυελό.
[vc_row][vc_column width="1/3"][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_btn title="Απαντάμε στις ερωτήσεις σας" style="outline" color="primary" size="lg" align="center" button_block="true" link="url:%23ninja-popup-768|||"][vc_column_text][ninja-popup ID=768][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][/vc_column][/vc_row]