Τί είναι ο συγκυτιακός ιός (RSV)

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ο πιο κοινός ιός που μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες και τους αναπνευστικούς αεραγωγούς. Η λοίμωξη από RSV είναι πιο σοβαρή στα πρόωρα βρέφη. Σχεδόν όλα τα παιδιά προσβάλλονται από τον ιό τουλάχιστον μία φορά πριν γίνουν 2 ετών. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες εξακολουθούν να νοσούν αρκετά τακτικά και μπορούν να μολυνθούν εκ νέου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά συνήθως δεν κινδυνεύουν από αυτό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του RSV;

Σε ενήλικες και παιδιά, το RSV συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως βήχα, καταρροή και πυρετό. Αυτά εμφανίζονται σταδιακά, 4-6 ημέρες μετά την έκθεση. Στα μικρά μωρά, τα μόνα σημάδια λοίμωξης μπορεί να είναι ο γενικός λήθαργος, η ευερεθιστότητα και η μειωμένη όρεξη. Μερικά παιδιά (συχνότερα πολύ μικρά μωρά) έχουν βρογχιολίτιδα - μια μόλυνση των μικροσκοπικών αεραγωγών που οδηγούν στους πνεύμονες, η οποία προκαλεί συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Πώς αντιμετωπίζεται ο RSV;

Ο RSV είναι συνήθως ήπιος και δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Τα περισσότερα παιδιά βελτιώνονται μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Μερικές φορές τα παιδιά πρέπει να νοσηλεύονται, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται στενά και να τους χορηγούνται υγρά ή οξυγόνο εάν χρειάζεται. Επειδή ο RSV είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν ένα παιδί να γίνει καλύτερα γρηγορότερα. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, όχι τους ιούς.

Υπάρχει κάποιο τεστ για τη διάγνωση του RSV;

Το τεστ COMBO COVID-FLU-RSV προσφέρει μια απλή και εξαιρετικά ευαίσθητη δοκιμασία προ συμπτωματικού ελέγχου ως βοήθεια στη διάγνωση του SARS-CoV-2 ή/και της γρίπης τύπου Α ή/και της γρίπης τύπου Β και/ ή μόλυνση από RSV. Είναι μια έγχρωμη χρωματογραφική ανοσοδοκιμασία για την ταυτόχρονη ποιοτική ανίχνευση νουκλεοπρωτεϊνικού αντιγόνου του SARS-CoV-2, της γρίπης τύπου Α, της γρίπης τύπου Β και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV από δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από ασθενείς που είναι ύποπτοι για λοίμωξη από COVID-19 και/ή γρίπη Α ή/και γρίπη Β ή/και λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

 

Ο όμιλος MediOne HealthCare προσφέρει το ολοκληρωμένο πακέτο ταυτόχρονης ανίχνευσης κορωνοϊού, εποχικής γρίπης και συγκυτιακού ιού RSV σε προνομιακή τιμή και με άμεσα διαθέσιμα αποτελέσματα.

Η εξέταση γίνεται χωρίς ραντεβού από έμπειρο προσωπικό σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου μας (MediOne Γλυφάδα – MediOne Πέραμα – MediOne Σαλαμίνα – MediOne Δραπετσώνα – MediOne Αγία Παρασκευή – MediOne Αταλάντη – MediOne Λαμία – MediOne Κεφαλονιά).

 

"Αξία μας, ο Άνθρωπος"