ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων MediOne υπενθυμίζει τον ζωτικής σημασίας ρόλο του ύπνου για καλή σωματική και ψυχική υγεία!

Στην Ευρώπη οι ενήλικες καταφέρνουν να κοιμηθούν κατά μέσο όρο μόλις 5 με 6 ώρες τη νύχτα, δηλαδή περίπου 2 ώρες λιγότερο από ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται πως δεν έχει επηρεαστεί μόνο η διάρκεια του ύπνου αλλά και η ποιότητά του. Ωστόσο, για έναν ενήλικο συνίστανται 7 έως 9 ώρες ύπνου καθημερινά, ώστε να νιώθει αναζωογονημένος και ξεκούραστος.

Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Χωρίς αμφιβολία λοιπόν ο ύπνος αποτελεί μία σημαντική αναζωογονητική διαδικασία που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία, ενώ είναι επίσης καίριας σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.

 

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

  • Διατηρήστε χαμηλό ή καθόλου φωτισμό στο υπνοδωμάτιο
  • Περιορίστε την έκθεση σε Η/Υ και smart συσκευές πριν τον ύπνο
  • Κρατήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου
  • Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον του δωματίου
  • Καταναλώστε το τελευταίο γεύμα 2 ώρες πριν τον ύπνο
  • Επενδύστε σε ένα άνετο κρεβάτι

Με αφορμή και την φετινή παγκόσμια ημέρα ύπνου ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν όλοι ότι ο ύπνος είναι ένα αγαθό απέναντι στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»