Τι είναι η κολονοσκόπηση και γιατί μπορεί να χρειαστώ;

Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται ως προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ελέγχους πρόληψης της υγείας μας. Η κολονοσκόπηση είναι η μόνη δοκιμασία προ συμπτωματικού ελέγχου που προλαμβάνει και ανιχνεύει τον καρκίνο ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα της νόσου. Μια κολονοσκόπηση μπορεί να σώσει τη ζωή σας και ίσως είναι καιρός να προγραμματίσετε μια!

Έτσι, εάν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, γιατί χρειάζομαι τον προληπτικό έλεγχο;

Αυτό οφείλεται στο ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο συχνά δεν έχει συμπτώματα. Έτσι, πραγματοποιώντας μια κολονοσκόπηση και ελέγχοντας το παχύ έντερο εσωτερικά – από πού ξεκινά η ασθένεια δηλαδή – μπορούμε να βρούμε και να θεραπεύσουμε καρκινικά και προ καρκινικά κύτταρα από νωρίς. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικός ο προ συμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου πριν να έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί, το ποσοστό πενταετούς σχετικής επιβίωσης είναι περίπου 90%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS). Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο.

Εάν αντιμετωπίζετε περίεργα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, χρόνια δυσκοιλιότητα ή αίμα στα κόπρανα σας, η κολονοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση μιας σειράς καταστάσεων – που μπορεί να είναι ή όχι καρκίνος. Καταστάσεις όπως εντερικές λοιμώξεις, ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn.

Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;

Η πιο πρόσφατη καθοδήγηση από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών και το ACS συνιστά οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινούν στην ηλικία των 45 ετών για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες. Εάν έχετε ορισμένους παράγοντες αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να ξεκινήσετε νωρίτερα τις εξετάσεις.

Ποιος χρειάζεται κολονοσκόπηση; Γιατί μπορεί να χρειαστώ πριν από τα 45;

Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουσες γαστρεντερικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, παχυσαρκία και προηγούμενες θεραπείες ακτινοβολίας στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης. Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση πολύ αλκοόλ, η κακή διατροφή χωρίς αρκετές υγιεινές τροφές για το παχύ έντερο και τα χαμηλά επίπεδα άσκησης έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους καρκίνου.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται κολονοσκόπηση μόνο κάθε 10 χρόνια. Αλλά πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε κολονοσκόπηση θα εξαρτηθεί από τη γενική σας υγεία, την ηλικία, τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματά σας από οποιονδήποτε προηγούμενο έλεγχο.

Η κολονοσκόπηση στα Διαγνωστικά Κέντρα MediOne

Στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου MediOne οι ενδοσκοπήσεις διενεργούνται από έμπειρους Γαστρεντερολόγους με πολυετή εμπειρία σε διαγνωστικές και επεμβατικές ενδοσκοπικές πράξεις. Χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας ενδοσκόπια υψηλής ευκρίνειας. Στα ενδοσκοπικά μας τμήματα εκτελούνται χιλιάδες ενδοσκοπήσεις ετησίως.

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ σε Γλυφάδα , Σαλαμίνα , Αταλάντη και Λαμία. Μπορείτε να κάνετε την εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ (μάθετε πόσο κοστίζει) ή ιδιωτικά.

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»