Τι δείχνει το triplex καρδιάς (υπερηχοκαρδιογράφημα) και πως γίνεται;

Το ηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) είναι μια ασφαλής και πολύ σημαντική μέθοδος ελέγχου της καρδιάς. Είναι ασφαλής διότι είναι αναίμακτη και δεν ακτινοβολεί τον ασθενή με επικίνδυνη ακτινοβολία, καθώς επίσης δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να βλέπουν κατευθείαν την καρδιά μειώνοντας την ανάγκη για αιματηρές και πιθανώς επικίνδυνες εξετάσεις όπως ο καρδιακός καθετηριασμός.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή, η οποία εκπέμπει υπερηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας. Τα κύματα του ήχου ανακλώνται παράγοντας εικόνες και ήχους που είναι χρήσιμοι για να ελέγξει ο Καρδιολόγος τις διαστάσεις και το σχήμα της καρδιάς, τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της, τη δύναμη άντλησης, τη ροή του αίματος και έτσι να εντοπίσει τυχόν βλάβη ή καρδιακή ανωμαλία.

Στην πράξη η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο με χαμηλό φωτισμό. Ο εξεταστής τοποθετεί την συσκευή υπερήχων στο στήθος του ασθενούς σε διάφορες θέσεις ώστε να λάβει την πληροφορία που επιθυμεί. Ο χρόνος της εξέτασης ποικίλει και εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενούς και την πάθηση που μελετάται.

Γιατί να κάνω Triplex Καρδιάς;

Η εξέταση ζητείται από τον ιατρό όταν υπάρχει υποψία για παρουσία καρδιακής πάθησης και αφού έχουν προηγηθεί η λήψη του ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση. Όταν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με καρδιοπάθεια, όπως πόνος στο στήθος (προκάρδιος πόνος, στηθάγχη), δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία ή απώλεια αισθήσεων, αποτελεί πολύτιμη εξέταση για τη διάγνωση πιθανής νόσου.

Με το Triplex Καρδιάς μπορούν να εντοπισθούν διάφορες καρδιακές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσος με έμφραγμα μυοκαρδίου, περικαρδιακή συλλογή, παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων (στένωση ή ανεπάρκεια αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας, πρόπτωση μιτροειδούς κ.α.), συγγενείς καρδιοπάθειες (δίπτυχη αορτική βαλβίδα, μεσοκολπική ή μεσοκοιλιακή επικοινωνία κ.α.), καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες κλπ. Είναι επίσης χρήσιμη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθεια, καθώς και για τον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Το triplex καρδιάς μπορεί να χρειαστεί, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά αν πρόκειται να αθληθούν.

 

Στον Όμιλο MediOne τα καρδιολογικά τμήματα σε συνεργασία με εξειδικευμένους Ιατρούς-Καρδιολόγους πλήρως εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα υπερηχοτομογραφίας - triplex Καρδιάς και έμπειρο προσωπικό παρέχουν ολοκληρωμένη καρδιολογική διάγνωση τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Καρδιολογικό τμήμα διαθέτουν τα Διαγνωστικά Κέντρα MediOne Γλυφάδας , Δραπετσώνας , Περάματος , Σαλαμίνας , Αγίας Παρασκευής.

 

Κλείστε εδώ το Ραντεβού σας.

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»