ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

Τι είναι ο λιπιδαιμικός έλεγχος;

Τα λιπίδια αποτελούν βασικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του. Μεταξύ άλλων, αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, αποθηκεύουν σάκχαρα στις λεγόμενες λιπαποθήκες, οι οποίες αποτελούν πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα και παίρνουν μέρος στο μηχανισμό της ανοσίας. Ταυτόχρονα, όμως, η παρουσία τους σε μεγάλες ποσότητες ή η ανώμαλη λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσουν στην κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρυνση (αθηροσκλήρωση). Η αθηροσκλήρυνση είναι πάθηση των αρτηριών που δημιουργείται από τη σταδιακή εγκατάσταση λιπαρών ουσιών και λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη στένωση και την απόφραξή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή ισχαιμία των κάτω άκρων. Για αυτό το λόγο θεωρείται σημαντικό να ελέγχονται τουλάχιστον τα βασικά λιπίδια ( χοληστερίνη τριγλυκερίδια ) στα check up που κάνουμε.

Ο πλήρης λιπιδαιμικός έλεγχος μας δίνει φυσικά μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ο λιπιδαιμικός έλεγχος συνίσταται σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων που εστιάζουν στη χοληστερίνη (ολική), τα τριγλυκερίδια, την HDL, γνωστή ως «καλή» χοληστερίνη, την LDL, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη και τον αθηρωματικό δείκτη.

 

Πότε πρέπει να γίνεται;

Ο πρώτος λιπιδαιμικός έλεγχος καλό είναι να γίνεται στην παιδική ηλικία και κατόπιν, αν δεν έχουν εντοπισθεί υπερβάσεις των δεικτών, να επαναλαμβάνεται με την ενηλικίωση. Η τακτική μέτρηση στους άνδρες θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 35, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ στις γυναίκες καλό είναι να ξεκινά από τα 45 έτη και να επαναλαμβάνεται κάθε πενταετία. Και για τα δύο φύλα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νεότερες ηλικίες, ο λιπιδαιμικός έλεγχος θα πρέπει να μπαίνει στη ζωή μας αρκετά νωρίτερα και να επαναλαμβάνεται κάθε τριετία ή και πιο σύντομα κατά περιπτώσεις.

 

Ο λιπιδαιμικός έλεγχος διενεργείται σε όλα τα κέντρα του ομίλου MediOne σε Γλυφάδα , Αγία Παρασκευή , Δραπετσώνα , Πέραμα , Σαλαμίνα , Αταλάντη , Λαμία στην προνομιακή τιμή των 30€.

 

*ο έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση :Χοληστερόλη,Χοληστερίνη HDL,Χοληστερίνη LDL,Τριγλυκερίδια αίματος,Απολιποπρωτεϊνη Α1,Απολιποπρωτεϊνη Β,Λιποπρωτεϊνη Lp(a)

 

Δείτε εδώ για περισσότερα CHECK UP

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»