Τι είναι η Μαγνητική Τομογραφία

 

H Μαγνητική Τομογραφία (MRI) είναι μια διαγνωστική τεχνική που βασίζεται στις αρχές του μαγνητικού πεδίου.

Χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο κυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων και των ιστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση κάθε μέρους του σώματος μας.

Ο εξεταζόμενος σε μία μαγνητική τομογραφία ΔΕΝ εκτίθεται σε ακτινοβολία.

Οι μαγνητικοί τομογράφοι έχουν δυνατότητα απεικόνισης σε Νευρολογικές, Ορθοπεδικές, Αγγειολογικές, Ογκολογικές, Ουρολογικές, Καρδιολογικές κλπ. εξετάσεις. 

Επίσης μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες, εξειδικευμένες εξετάσεις όπως μαστογραφία, πολυπαραμετρική προστάτου κλπ.
Οι βασικές εξετάσεις, μεταξύ άλλων, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στον Όμιλο MediOne είναι:

 

  • Μαγνητική Τομογραφία σε όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος, όπως Εγκεφάλου, Υποφύσεως, Σπλαχνικού Κρανίου, Τραχήλου, Θώρακος, Άνω και Κάτω κοιλίας , Σπονδυλικής Στήλης, Αρθώσεων, Οστών κλπ.
  • Μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου και σώματος
  • Μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία(MRCP)
  • Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς: μελέτη μορφολογίας/κινητικότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς, μελέτη αιμάτωσης και βιωσιμότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς, μελέτη συγγενών καρδιοπαθειών
  • Μαγνητική Εντερογραφία
  • Μαγνητική Μαστογραφία: Ενδείκνυται για τον προληπτικό έλεγχο γυναικών υψηλού κινδύνου για νεοπλασία του μαστού όπως επίσης και για γυναίκες με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. 
  • Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη: αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην ανάδειξη και τον χαρακτηρισμό νεοπλασματικών αλλοιώσεων, την ακριβή τοπική σταδιοποίηση της νόσου, τον σχεδιασμό θεραπείας καθώς και την ανίχνευση τοπικής υποτροπής. 
  • Μαγνητική Τομογραφία Ορθού: διενεργείται με ειδικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει λεπτές τομές υψηλής ευκρίνειας στην περιοχή του ενδιαφέροντος. Είναι χρήσιμη για την λεπτομερή αρχική, τοπική σταδιοποίηση καρκίνου του ορθού

 

Το τμήμα ιατρικής απεικόνισης του Ομίλου MediOne έχει εξοπλιστεί με το πλέον σύγχρονο μηχάνημα Μαγνητικού Τομογράφου Siemens  1.5 Tesla. Ένας Μαγνητικός Τομογράφος με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, απεικονίζει με πολύ υψηλή ακρίβεια, περιορίζοντας τον χρόνο εξέτασης στο 1/8 των παλαιότερων μηχανημάτων, σε συνδυασμό με την  πολύ μεγαλύτερη άνεση του εξεταζόμενου.

Ο Όμιλος  MediOne διαθέτει έναν ιδιαίτερα ευρύ, φωτεινό μαγνητικό τομογράφο με ανοικτό σχεδιασμό, χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τον  ασθενή ή τον εξεταζόμενο που αισθάνεται κλειστοφοβία.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα αναισθησίας (παρουσία αναισθησιολόγου) για περιπτώσεις κλειστοφοβικών  ασθενών.