Τσάι μασάλα, ρόφημα για το κρύο.

Τονώνει, ανακουφίζει το βήχα, αποσυμφορεί το αναπνευστικό!

 

Το τσάι Μασάλα είναι ένα ρόφημα διαδεδομένο στην Ινδία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο φτιάχνεται από μίγμα αρωματικών μπαχαρικών και βοτάνων και είναι κατάλληλο όταν κάποιος νιώθει ότι πάει να αρρωστήσει. Είναι τονωτικό λόγω της καφείνης που περιέχει το μαύρο τσάι και θερμαντικό για τον οργανισμό με αυτό τον δυνατό συνδυασμό των μπαχαρικών. Καθαρίζει τη βλέννα, ανακουφίζει το βήχα και αποσυμφορεί την αναπνευστική οδό. Δεν υπάρχει καλύτερο ρόφημα για το κρύο!


Το μασάλα τσάι σημαίνει τσάι με μίξη μπαχαρικών. Είναι ένα αρωματισμένο τσάι που γίνεται από τη ζύμωση μαύρου τσαγιού με μείγμα αρωματικών ινδικών μπαχαρικών και βοτάνων. Με καταγωγή από την Ινδία, το ποτό έχει κερδίσει παγκόσμια δημοτικότητα, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό σε πολλά καταστήματα πώλησης καφέ και τσαγιού. Παρόλο που παραδοσιακά παρασκευάζεται με ένα αφέψημα από πράσινο λοβό κάρδαμου, κανέλλα, γαρύφαλλο, αλεσμένη πιπερόριζα, και μαύρο πιπέρι μαζί με φύλλα μαύρου τσαγιού, οι εκδόσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιλαμβάνουν φακελάκια τσαγιού για έγχυση, στιγμιαία μείγματα σε σκόνη, και συμπυκνώματα. Σε πολλά σημεία, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι το ίδιο το τσάι γίνεται με κάρδαμο, τζίντζερ, και άλλα κοινά μπαχαρικά. Για παράδειγμα, τα περισσότερα τσάι μασάλα που φτιάχνονται ενσωματώνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μαζί με το τζίντζερ και το κάρδαμο, δηλαδή: κανέλα, γλυκάνισος και / ή σπόροι μάραθου, πιπεριά, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Στο δυτικό κόσμο, χρησιμοποιούν το μπαχάρι, είτε για να αντικαταστήσουν είτε για να συμπληρώσουν την κανέλα και το γαρύφαλλο.


Παραδοσιακά, το κάρδαμο είναι η κυρίαρχη νότα, και συμπληρώνεται από άλλα μπαχαρικά, όπως το γαρύφαλλο, η πιπερόριζα, ή το μαύρο πιπέρι, με τα δύο τελευταία να προσθέτουν θερμότητα στη γεύση. Η παραδοσιακή σύνθεση των μπαχαρικών διαφέρει συχνά από το κλίμα και την περιοχή της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ασία. Παραδοσιακά στην Ινδία, χρησιμοποιείται βουβαλίσιο γάλα για να γίνει το τσάι.


Πώς θα φτιάξετε το τσάι μασάλα
Θρυμματίζουμε σε ένα γουδί ένα ξυλάκι κανέλας, ένα καρφάκι γαρίφαλο, 5-6 κόκκους από μαύρο πιπέρι και 6-8 κάψουλες κακουλέ(κάρδαμο). Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο κούπες νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το νερό πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 4 κουταλάκια του γλυκού μαύρο δυνατό τσάι (σε φύλλα). Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το τσάι να εκχυλιστεί για 3 - 5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο «δυνατό» θέλουμε να είναι το ρόφημα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε δύο κούπες γάλα πλήρες και δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή γλυκαντικό της αρεσκείας μας), ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να «δέσει» για 3 - 4 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε το τσάι Μασάλα σε κούπες ή σε φλιτζάνια του τσαγιού.

 

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea

 

 

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Εσείς ακόμη να πάρετε αγκαλιά κάποιον;


Το καλύτερο φάρμακο!
Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη).
«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», υποστηρίζουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι της εποχής μας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.
Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.


Τι σχέση μπορεί να έχει το αγκάλιασμα με την ορμόνη της ευεξίας, την ωκυτοκίνη;
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης , και αυξάνει την ορμόνη της αγάπης κατακόρυφα. Επίσης η παραπάνω έρευνα απέδειξε, πως οι γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα έχουν πιο αυξημένη την ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκαλιάζονται συχνά.
Το γνωρίζατε πως έρευνα απέδειξε πως τα 2/3 των γυναικών λένε ναι σε έναν άντρα που τους προτείνει να χορέψουν αν πρώτα αυτός τις ακουμπήσει ελαφρά στο χέρι;

Μεγαλώνει γερά παιδιά!
«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε», δηλώνει η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος. Αγκαλιάστε, λοιπόν, τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν πιο όμορφα και ισορροπημένα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αγκαλιές που σας έκαναν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, καθορίζουν το ποιοι είστε σήμερα.


Μειώνει τον πόνο!
Αν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.


Κόβει το κάπνισμα!
Έρευνες έχουν δείξει πως αν σας ακουμπήσει κάποιος στα σωστά σημεία μπορεί να σας κάνει να κόψετε μια κακιά συνήθεια. Συγκεκριμένα για το κάπνισμα, το τρίψιμο των χεριών και το τρίψιμο του λοβού βοηθάνε πολύ.


Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ!
Το γνωρίζατε πως μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ; Η αγκαλιά τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Mειώνει την κατάθλιψη και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους.


Πανδημία και αγκαλιές…….(τέλος;)
Τέλος, εδώ και ένα περίπου χρόνο υπάρχει ένα μικρό τεχνικό θεματάκι με τις αγκαλιές. Η πανδημία έχει “ποινικοποιήσει” πλέον τις αγκαλιές που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες. Μέσα σε αυτές είναι οι ηλικιωμένοι γονείς μας, η θεία ή θείος που ίσως μένει μόνος του, ο γείτονας που κατά κάποιο τρόπο μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, ο φίλος που μοιραστήκαμε κάποτε το ίδιο θρανίο σε σχολείο και φροντιστήριο.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει έτσι. Δει είναι ούτε μαθημένος αλλά ούτε φτιαγμένος να ζει κατά αυτόν τον τρόπο. Και κάποια στιγμή, όταν όλο αυτό θα ανήκει στο παρελθόν και θα έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα, ίσως τότε δεν φτάνει μια μόνο “παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς” . Ίσως χρειαστούμε δυο ή τρεις από αυτές τις όμορφες ημέρες. Ίσως και να αλλάξει σε “Παγκόσμια εβδομάδα αγκαλιάς” για κάποιους.


Για κάποιους άλλους όμως ίσως είναι αργά...
Γιατί τους έλλειψε, γιατί δεν την είχαν όταν έπρεπε. Ίσως γιατί δεν είχαν την συγκεκριμένη που θα ήθελαν να είχαν και δεν τους την έδωσαν τόσο όσο την χρειάζονταν. Πολλά ίσως που δεν θα χωρέσουν όλα εδώ μέσα.


Να τις δίνετε βρε τις αγκαλιές και να τις δίνετε απλόχερα, μην τις τσιγκουνεύεστε. Και όσο πιο δυνατή και σφιχτή είναι τόσο πιο καλό κάνει. Τόσο σε εσάς, όσο και σ αυτόν που την έχει ανάγκη. Kαι αυτό, είναι που δεν γνωρίζουμε… “Ποιος την έχει ανάγκη…..”


Πηγή: www.gr-news.de

 

 

 

 

 

Μην πλένετε ποτέ αυτά τα λαχανικά πριν τα φάτε, προειδοποιούν οι ειδικοί


Είναι αρκετά γνωστό ότι τα λαχανικά σας χρειάζονται ένα γρήγορο ξέβγαλμα πριν τα κόψετε και τα προσθέσετε στο πιάτο σας, ακόμα και αν φαίνονται ήδη καθαρά. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο ελεγμένη μπορεί να είναι η υγιεινή της κουζίνας σας, οποιαδήποτε φυλλώδη χόρτα που έρχονται προσυσκευασμένα σε ένα δοχείο που λέει "τριπλό πλύσιμο" δεν πρέπει να πάρει ένα πλύσιμο πριν από την προετοιμασία, λένε οι ειδικοί.


"Το πλύσιμο τους ξανά στο σπίτι μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο για τα φυλλώδη χόρτα να πάρουν βακτήρια από το νεροχύτη σας, πάγκους, σανίδες κοπής, μαχαίρια, μπολ ή άλλα αντικείμενα ή επιφάνειες στην κουζίνα σας με τα οποία τα χόρτα μπορεί να έρθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλύσης. Τα φυλλώδη χόρτα σε σφραγισμένες σακούλες με την ένδειξη 'τριπλό πλύσιμο', 'πλυμένο' ή 'έτοιμο για κατανάλωση' παράγονται σε μια εγκατάσταση που επιθεωρείται από μια κυβερνητική ρυθμιστική αρχή και λειτουργεί στο πλαίσιο ορθών πρακτικών παρασκευής", αναφέρει ο Neva Cochran,RDN, διαιτολόγος, σύμβουλος επικοινωνίας διατροφής και μέλος συμβουλευτικής επιτροπής στη Leafy Greens.


Η κουζίνα σας είναι πιθανό να μολύνει τα προ-πλυμένα χόρτα καθώς τα πλένετε

Τα προ-πλυμένα χόρτα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ένα μείγμα νερού και ενός παράγοντα απολύμανσης ποιότητας τροφίμων, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου ή χλώριο. Το μείγμα, το οποίο σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν ενέχει κίνδυνο σε τόσο χαμηλά επίπεδα, «μειώνει και αποτρέπει την εξάπλωση βακτηρίων από την επιφάνεια των προϊόντων».
Αλλά δεν είναι μόνο τα προ-πλυμένα φυλλώδη χόρτα που δεν πρέπει να πλένετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC), το ξέπλυμα κρέατος, πουλερικών ή αυγών είναι επίσης κακή ιδέα. Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να εξαπλώσει μικρόβια στο νεροχύτη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες στην κουζίνα σας, προειδοποιεί η υπηρεσία. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα, και να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) λέει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να ξεπλύνετε το κρέας ή τα πουλερικά σας, χάρη στις τρέχουσες εμπορικές τεχνικές πλύσης. Ενώ το πλύσιμο για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της γλίτσας, του λίπους ή του αίματος μπορεί να ήταν κατάλληλο πριν από δεκαετίες, όταν πολλοί έσφαζαν και προετοίμαζαν το δικό τους φαγητό, το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας τροφίμων δεν το απαιτεί, αναφέρει το USDA.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κρέας και τα πουλερικά καθαρίζονται αρκετά καλά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε περαιτέρω πλύσιμο είναι ένας περιττός πρόσθετος κίνδυνος για την κουζίνα και την υγεία σας.

 

 

 

 

 

 

Οι ολόψυχες ευχές του ομίλου μας προς

όλους!

 

Ας γίνει το 2022 το έτος ανάκαμψης της ανθρωπότητας από την πανδημία και τον περιορισμό των προηγούμενων ετών.

 

Χρόνια Πολλά!!

Συμβεβλήμενοι με τον ΕΟΠΥΥ

Image

Δεκτές όλες οι κάρτες

Πιστωτικές ή Χρεωστικές
Image