Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι, συμπτώματα και διάγνωση!

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα βακτήριο που έχει την ικανότητα να μολύνει το στομάχι. Υπολογίζεται, πως τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί από αυτό, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 20-30%. Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει πριν τα 10 έτη της ζωής του ατόμου. Το άτομο μεγαλώνει και κάποια στιγμή στην ενήλικη του ζωή του θα εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί για πολλά χρόνια να παραμένει ασυμπτωματικός.

Οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως αποσαφηνίσει την οδό μετάδοσης του H. pylori. Ωστόσο, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η έκθεση σε μολυσμένο φαγητό και νερό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από H. pylori. Γι’ αυτό τα άτομα στις μη αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε ασφαλές φαγητό και καθαρό νερό είναι δύσκολη έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στόματος ή επαφής κοπράνων ή εμετού είναι η πιο πιθανή. Πολύ συχνά, άτομα από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον μολύνονται από το H. Pylori μεταξύ τους. Το H. pylori παράγει ένα ένζυμο, την ουρεάση, η οποία εξουδετερώνει το όξινο pΗ του στομάχου και αποδυναμώνει το προστατευτικό στρώμα βλέννας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί φλεγμονή και έλκος (δηλαδή εσωτερική πληγή) στο στομάχι.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι πόνος, φούσκωμα, απώλεια βάρους, ερυγές (ρέψιμο), έλλειψη όρεξης, ναυτία και έμετος. Η χρόνια γαστρίτιδα και το γαστρικό έλκος που δεν θα αντιμετωπιστεί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης;

Ο γαστρεντερολόγος μετά από λήψη αναλυτικού ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού προβαίνει σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων
  • Καλλιέργεια κοπράνων για τον εντοπισμό διάφορων παθογόνων βακτηρίων
  • Test αναπνοής, το οποίο εντοπίζει την παρουσία ουρεάσης (ενζύμου του H. pylori)
  • Γαστροσκόπηση, όπου εξετάζεται εσωτερικά ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο για αλλοιώσεις και συνήθως λαμβάνεται δείγμα προς εξέταση (βιοψία).Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ακριβής και ελέγχει την παρουσία ελικοβακτηριδίου με χρώσεις κάτω από μικροσκόπιο.

Η γαστροσκόπηση έχει το πλεονέκτημα πως θα δείξει και αν το μικρόβιο έχει προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στομάχι που θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα στο μέλλον για να προληφθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στομάχου.

Τα ενδοσκοπικά τμήματα του ομίλου MediOne, είναι εξοπλισμένα με τελευταίας γενιάς ενδοσκόπια – υψηλής ανάλυσης , εξοπλισμένα με σύγχρονο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης ενδοσκοπίων που εγγυάται την ασφάλεια των ασθενών .Όλα μας τα ενδοσκοπικά τμήματα στελεχώνονται από εμπειρότατους Γαστρεντερολόγους και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιούνται με άνεση και ασφάλεια σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. Μπορείτε να κάνετε γαστρεντερολογικές εξετάσεις και ενδοσκοπικές πράξεις με τιμές ΕΟΠΥΥ, είτε Ιδιωτικά.

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ σε Γλυφάδα , Σαλαμίνα , Αταλάντη και Λαμία.

 

 

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας ΕΔΩ και σύντομα θα σας καλέσουμε!

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»